Venstres stortingsgruppe har kommet med flere forslag til Fredspris. Partileder Guri Melby nominerer en verdig kandidat: Demokratiforkjemper i Hongkong, Chow Hang-tung, som sitter i fengsel. Da utfordrer Melby Beijing.
Fristen for å fremme nominasjoner gikk ut ved midnatt. Stortingsrepresentanter er blant dem som har mulighet til å fremme forslag til kandidater.
– Chow Hang-tung er i dag fengslet for brudd på sikkerhetsloven – en lov som i 2021 ble tvunget igjennom av Kina for å ødelegge Hongkongs frihet og demokrati. For meg er dette viktig å fortsette å sette lys på, sier Melby.
Det er ikke uten omkostninger å fremme et slikt forslag.
Men andre i gruppen kommer med forslag som er mer i tråd med hva vi forventer av Venstre. En gruppe på tre – Abid Raja, Ingvild Wetrhus Thorsvik og Grunde Almeland – mener at Den internasjonale straffedomstolen er under press og fortjener støtte. Men ICC er ikke under press. Den har tvert imot fått bred støtte for den holdning at Bibi Netanyahu og Yoav Gallant må arresteres og stilles for retten.
Forslaget kan bare bety at de tre mener det ikke går fort nok. Det er en klassisk venstreside-manøver å si at man er presset når man i virkeligheten er den aggressive part.
Så dypt stakk altså Abid Rajas konvertering til et liberalt syn.
Tre jurister i Venstres stortingsgruppe – Abid Raja, Ingvild Wetrhus Thorsvik og Grunde Almeland – nominerer Den internasjonale straffedomstolen (ICC). De vil sende et tydelig signal om at det er viktig å hegne om krigens folkerett og internasjonal rettsorden.
– Den internasjonale straffedomstolen møter politisk motstand og motvilje på en måte som gjør at man risikerer å undergrave en av de viktigste institusjonene som arbeider for å opprettholde internasjonal rettferdighet og ansvarlighet, blant annet har Russland utstedt arrestordre mot ansatte i ICC etter domstolens tiltaler mot Putin, sier Wetrhus Thorsvik.
Krigen mellom Israel og Hamas og lidelsene i Gaza er et viktig bakteppe for valget av kandidat, ifølge Raja.
– Mange føler en dyp avmakt og hadde trodd at krigføringen kunne blitt stoppet mye tidligere. Nå er tilliten til krigens folkerett og den internasjonale rettsorden alvorlig svekket, sier han.
Men det er flere morsomheter som tikket inn til Nobelkomiteen: Sveinung Rotevatn tar like godt spranget og nominerer George Soros-stiftelsen:
Sveinung Rotevatn har nominert Open Society Foundations and Children’s Investment Fund Foundation, en organisasjon som gjennom filantropisk innsats jobber for å fremme menneskerettigheter, demokrati, samt innsats innen klimahandling og helse.
Og NTB gir Soros og forslaget ryggdekning gjennom å presentere ham slik Soros og stiftelsen ønsker å bli fremstilt: at han har brukt milliarder for å innsette statsadvokater som har avkriminalisert illegale og forbrytelser generelt i Amerika. At Soros’ stiftelse støtter kupp over hele verden, som det i Georgia, og forsøk i Ungarn, kommer ikke frem. Soros har pøst penger inn i ulike PAC – political action comittees – som støttet Kamala Harris. Han kjøpte en hel radiokjede som sendte på spansk, i håp om å stanse Trumps inntog blant latinos, men lyktes ikke. Soros er den mest destruktive kraft Vesten har sett på tiår. Han har finansiert antisemittiske demonstrasjoner på campus i USA. NTB og venstresiden i Norge beskylder kritikere av Soros for å være antisemitter. De viser til at han er jøde. Selv folk med jødisk avstamning kan i dag være antisemitter, og Soros er blant de verste. Fritt Ord i Norge har samarbeidet med Soros. Den norske eliten har ikke berøringsangst overfor Soros, slik den heller ikke hadde det overfor Hillary.
For ordens skyld to forslag som drar i en annen retning:
Ola Elvestuen har nominert Peng Lifa «Bridge Man». Han demonstrerte i 2022 på en bro i Beijing mot innsettelsen av president Xi Jinping for en tredje periode.
Alfred Bjørlo har nominert United World College, en global utdanningsinstitusjon med skoler i 17 land.