En pressekonferanse med Jonas Gahr Støre der Støre skal forsvare at det endte med nederlag for regjeringspartiet, er en oppvisning i at duksen er suveren. Alle spørsmål skytes ned som lerduer på en skytebane. Journalistene kommer ingen vei. Støre briljerer, men det er gørr kjedelig. Han er så flink at han ikke merker at han ikke kan kommunisere.
Støre blir stående alene. Han valgte EU fremfor det norske folk. Både SV og Rødt sier det. Dermed har ikke Ap noen ny regjeringspartner. Det blir alenegang frem til valget. I kulissene spøker Erna. Høyre har akkurat samme tilgang til EU som Ap: De velger EU fremfor Norge.
Parlamentarisk leder, Marit Arnstad, satt fingeren på det springende punkt:
– Jeg må nok si at Sps stortingsgruppe var overrasket over at de direktivene ble lagt på bordet til regjeringen, sa hun da hun og Vedum møtte pressen på Stortinget.
– Vi har være klare i vår holdning helt siden juni i fjor at vi ser denne pakken som en helhet, vi ønsker ikke å dele den opp bitvis, slik at vi skal akseptere bit for bit, sa hun.
– Vi ser på fjerde markedsenergipakke som en helhet, og vi ble veldig overrasket da Arbeiderpartiet la fram pakken til beslutning i regjering.
Støre lar aldri en slik anklage bli hengende ved seg. Han sier det er Sp som ikke forstår at EØS og Acer er til Norges beste. Han bebreider Sp at partiet ikke forstår energimarkedsdirektivet slik Ap og Støre gjør. Det er det samme som å bebreide Sp at de er Sp. Det finnes bare en måte å betrakte verden på: Støres.
Men så kommer det frem at direktivene har blitt oppgradert og det er ikke aktuelt å implementere disse versjonene, heller ikke i neste stortingsperiode. Støre gir svevende svar: Ut fra den usikre situasjonen på energimarkedet i Europa.
Det er ikke aktuelt å innføre de resterende fem direktivene i EUs energipakke, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
– I en situasjon med så stor ustabilitet i de europeiske kraftmarkedene, er det ikke aktuelt for Ap å innføre de øvrige fem direktivene i EUs fjerde pakke, sier Støre.
– Vi har vårt eget kraftsystem. Hvert direktiv skal vurderes hver for seg, det er vårt ansvar. Slik det ser ut nå, er det ikke i norsk interesse, og det er saklig begrunnet. Jeg forventer at det er noe EU også forstår, det utfordrer ikke EØS-avtalens troverdighet, sier han.
– Vi gir dette tydelige budskapet: Det er ikke aktuelt å innføre dem i neste periode, legger han til. (NTB)
Så får han spørsmål om Hurdalsplattformen og EØS: Der inngår både vetorett og reservasjonsrett. Hvis det er deler av direktivene som selv Støre ikke vil bruke, hvorfor benytter han seg ikke av denne adgangen?
-Fordi vi har bestemt at det ikke er slik vi arbeider, sier Støre. -Vi tilpasser.
Hvem tilpasser? Det er vel her hunden ligger begravet. Man venter til tiden er moden, så tilpasser Norge seg. Nå fant Støre at tiden var inne.
Sp har gjort det klart at partiet ikke ønsker en nærmere tilknytning til EU. Hvor vanskelig kan det være å få det med seg? Når Støre derfor valgte å legge det på regjeringsbordet visste han at han ba om konflikt. Sp hadde valget: Å underkaste seg og gi Ap en seier, eller gå ut. Det var klart fra første stund, men Sp trodde kanskje ikke at Støre mente alvor?
-Vi skilles som venner, sier Støre. Det høres ut som en skilsmisse med delt foreldresamvær.
VGs Hanne Skartveit tror Støre står sterkere etter dette.
Men Magnus Takvam sier det er de urbane Ap-velgerne som er grønne og EU-vennlige. Utover by og land er Ap-velgere partiet delt. Du skal ha en god grunn for å krisemaksinere regjeringen i et valgår.
Støre vil nå ha ett fikenblad mindre å skjule seg bak.