Minst 12 imamer arbeidet i to år med å få anlegget til Norsk Kylling på Orkanger i Trøndelag halal-sertifisert.
I løpet av februar skal halalslaktet kylling ut til Rema-butikker over hele landet, og til skoler og offentlige institusjoner.Norsk Kylling leverer også til Scandic, Britannia og Circle K, men det presiseres ikke om alt dit er halal.
Norsk Kylling AS er 100 % eid av REMA 1000, etter et oppkjøp i 2012. Britannia Hotell i Trondheim er fra 1870, og er eid av Reitan AS siden 2015.
Velsignet med «Allah er størst»
Imamer med bakgrunn fra store deler av den islamske verden har i et par år jobbet iherdig for å tilpasse Remas kyllingfabrikk for sharia, og nå har bedriften ansatt fire «rettroende velsignere», som angivelig skal rekke å ytre «Bismillahi Allahu Akbar» for hver bidige kylling som slaktes halal. Altså at Allah er størst, større enn vår Gud.

Noen av imamene som har vært eksperter ved Norsk Kylling i Orkdal, sammen med ledelsen ved Reitan-fabrikken. Skjermdump, IRN.
12 imamer har besøkt Norsk Kylling
– Norsk Kylling har hatt en prosess med Islamsk Råd Norge i ca. to år om denne sertifiseringen. Vi har et godt og tett samarbeid, og har hatt flere møter på anleggene våre. Vi har hatt besøk av 12 imamer på Orkanger, men slik vi har forstått det, er det enda flere som har vært involvert i prosessen, sa direktør Hilde Talseth til Document i høst, det vil si gjennom en epostutveksling via kommunikasjonssjef Hanne Marstrand, på vegne av Talseth.
Ifølge den gladsaken som NRK har laget om denne halalsatsingen, halalslaktes hele 13.000 kyllinger bare i løpet av en formiddag, så da blir det travelt å være «rettroende velsigner».
Undertegnede har for øvrig vært på Ytterøykylling, et kyllingslakteri lenger nord i Trøndelag, som slakter absolutt alt halal, og det var lite som tydet på at de «rettroende afghanerne» som bedrev halalritualet der, rakk å ytre så veldig mange bokstaver.
Halalslakting innebærer at kyllingen får et helt unødvendig, islamsk kutt i halsen samtidig som den besverges til muslimenes gud, før hodet kappes på vanlig måte. Betegnelsen «unødvendig» skyldes at ingenting tyder på at ikke-halal er farlig å spise for noen som helst. Og hvis sharia er viktigst her i verden, er det mye som tyder på at Norge og andre vestlige, kristne land er feil oppholdssted? Men Islamsk Råd Norge og ledelsen for Norsk Kylling synes å mene at det er heller Norge og nordmenn som skal få mer sharia. Nå også gjennom maten.
Fra politiet til Islamsk Råd
– Det blir sikret at enhver kylling blir lest tasmia på, eller blir bedt for, for det er en bærebjelke i prosessen for at det skal være sertifisert halal, sier Mohammed Abdullahi, prosjektleder i Islamsk Råd Norge i gladsaken fra NRK, vist i både Dagsrevyen og i NRK Midtnytt.
Dette «tasmia» som Abdullahi snakker om til NRK, er visstnok nærmest et stempel fra Allah om at den guden har godkjent kyllingen fra Norsk Kylling. Selv har Abdullahi hatt en noe uvanlig karriereveg, fra politiet til moskeenes paraplyorganisasjon. Mohammed Abdullahi gikk fra en stilling som førstekonsulent ved Trøndelag politidistrikt til jobb som prosjektleder for Islamsk Råd Norge. Selv stammer han fra Somalia, og ut fra egen aktivitet på Facebook ser han ut til nærmest å være utelukkende opptatt av eget fedreland og eget folkeslag, pluss Gaza, skrev vi i en sak i fjor. Og nå altså rådgiver i norsk matproduksjon.
Islamsk Råd Norge (IRN) er så fornøyd med islamtiltakene ved Norsk Kylling at de har laget en egen skrytevideo om prosessen. Muligens spesielt ment for et islamsk publikum. Der presenteres flere av imamene som har deltatt, med angivelse av hvilke språk de snakker.
Kylling-imamer på arabisk, urdu og somali
Sheikh Ibrahim Saidy snakker eksempelvis engelsk og arabisk. «Alhamdulillah, alt blir gjennomført i henhold til standardene i sharia», sier han fornøyd.
Imam Allama Muhammed Iqbal Fani snakker urdu, som særlig snakkes av pakistanere. Han roser blant annet Norsk Kylling for å ha et rent anlegg, og da mener han kanskje rent i betydningen islamsk? Pakistan betyr jo bokstavelig «de renes land», altså landet for muslimer. Han snakker også om hvor grundig de har studert bedøvelsesprosessen. For Norge har så langt ikke, i motsetning til de fleste land i Vesten, gitt dispensasjon fra dyrevernlovens krav om å bedøve dyr før slakting. Så ved halalslakting i Norge blir dyrene bedøvd først, i hvert fall litt, men de må for all del ikke være døde når det blir lest «Allah er størst».
«Pulsen er god etter gassingen. Kyllingen er bevisstløs, men dør ikke. Det er en veldig god ting», sier imam Fani om prosessen som skal skje like før hodet kuttes.
Imam Sheikh Abdi Ladif Ahmed snakker faktisk norsk. Han forteller hvilken moske han kommer fra, men det er umulig å få med seg hva han sier. Han snakker blant annet om at de har vært med på ulike tekniske målinger, som å sjekke kyllingenes hjerteaktivtet før de skal besverges.
«Den var bra. Det hele var veldig trygt for mine følelser», sier imamen.
Imam Sheikh Abdi Ladif Ahmed snakker somalisk i videoen, men om hva vet vi ikke, for dette var ikke oversatt.

Imam Mufti Tahir Aziz håper halalkyllingen fra Norsk Kylling vil være en seier for muslimene. Skjermdump IRN-video.
– En seier for muslimene
Imam Mufti Tahir Aziz snakker også urdu.
– Vi har prøvd å sjekke det vi klarer, fra et teknisk og medisinsk synspunkt. Vi håper fra Allahs swt at denne reisen vil være et middel til khair og seier for oss. IRNs initiativ vil være svært nyttig for folket i Norge , sier imamen.
Det er ikke godt å si om han med «folket i Norge» mener bare muslimene som befinner seg i Norge. Ifølge SSB og IRN skal det dreie seg om cirka 200.000, og i så fall er det mye styr og tilrettelegging for en gruppe som kom hit som gjester, og som i hvert fall til nå utgjør bare en bitteliten andel av befolkningen. Som altså dreier seg om cirka 5,3 millioner ikke-muslimer.
I Vesten har halal-krevende muslimer fått stort gjennomslag, og det for «ekte», ubedøvd halalslakting. Som altså er mye mer utbredt enn det som kan rettferdiggjøres av etterspørselen etter kjøtt som er halal eller kosher. Et slikt krav tilsier ønske om rituell slakting fra null til maksimalt åtte prosent i ulike land. «I realiteten står den bedøvede slaktingen for opptil 75 prosent av all slakting av både sauer og storfe i for eksempel Belgia, ifølge EU-kommisjonen. I Frankrike slaktes 41 % av storfe uten bedøvelse, og i Irland 34 %», påviste Svenska Dagbladet i 2011. I dag er tallene sikkert mye høyere.
Bedre dyrevelferd med halal?
Ledelsen ved Norsk Kylling skriver i en pressemelding at Norsk Kylling «er den eneste i Norge som tilbyr halalkylling produsert etter dyrevelferdsstandarden ECC.» Og videre:
– Som en stor aktør i det norske kyllingmarkedet er det et mål for oss å gjøre kylling med bedre dyrevelferd tilgjengelig for flere. Nå som vi er i gang med halalproduksjonen, kan vi tilby ECC-sertifisert kylling til en større del av befolkningen. Det er jeg veldig glad for, sier Hilde Talseth, administrerende direktør på selskapets egne nettsider.
Å snakke som om halal handler om bedre dyrevelferd, må antas å stride mot det meste av dyrevelferdsorganisasjoner, såfremt de ikke er islamske. Utallige organisasjoner verden over jobber mot halalslakting, og vestlige land som tillater vanlig halalslakting, det vil si uten bedøvelse, gjør dette med unntak i egne dyrevernlover. Det er også stadige rapporter i vestlig presse om brutalitet, uten at det så langt ser ut til å bremse økningen av halal i Vesten. Norge er blant de svært få land som krever bedøvelse også for halalslakting, og det har vært episoder med foretak som har bedøvd for lite og for dårlig.

Halal-kyllingen fra Orkanger vil bli tydelig merket, noe både kylling-sjefen og Islamsk Råd ser ut til å være fornøyd med. Skjermdump.
Vil bli merket
Men alt tyder på at halalkjøttet fra Norsk Kylling vil bli tydelig merket, og med adskilt produksjoksjon fra merkevare som Solvinge- og Stange-kyllingen. Halalkyllingen blir solgt under produktnavnet Halal, og produktene får en egen profil.
Halal handler ikke minst om penger. «For hvert kilo halalkjøtt som slaktes under IRNs ordning, mottar organisasjonen én krone i sertifiseringsavgift. I fjor utgjorde inntektene fra halal-arbeidet 2,4 millioner, viser IRNs regnskap», skrev Klassekampen i 2016.
Den gang var det bøndenes eget selskap, Nortura, som sørget for penger i kassen til IRN ved å slakte halal, såkalt sertifisert av Islamsk Råd.
I høst var IRN i konflikt med Nortura om halalslakt av kylling.
Nå har Norsk Kylling gitt IRN nye muligheter for inntekter fra slakteriet på Orkanger. «Islamsk Råd Norge blander halalsertifisering og økonomi på en måte som tyder på at målet like mye er penger som religiøst godkjent mat. Når IRN samtidig forsøker å bli den eneste som sertifiserer halalmat, blir politikken enda tydeligere: makt og penger», skrev Document i går.
Vil ikke si hvor stor halal-avgiften er
Norsk Kylling vil ikke besvare Documents spørsmål om hvor mye det skal betales i halal-avgift til Islamsk Råd, og om det blir per kilo, slik Nortura betalte til IRN.
– Vi betaler for alle sertifiseringsordninger vi deltar i, enten dette er ECC, Miljøfyrtårn, BRC, Etisk regnskap eller halal, svarte kommunikasjonsansvarlig på vegne av direktør Talseth.
Men det er jo et ikke-svar, kommenterte vi, og viste til avgiften Nortura hadde betalt samme sertifiseringsorgan tidligere, og at Norsk Kylling neppe betaler kilosavgift som Miljøfyrtårn etc.?
– Hei, vi har ikke anledning til å oppgi hva som er avtalt av sertifiseringshonorar, fikk vi til svar da, fra direktør Hilde Talseth, via kommunikasjonssjef Hanne Marstrand.
IRN vil ha lovpålagt halalstandard i Norge
Islamsk Råd ser ikke ut til å gi seg med at de nå har fått til storstilt halalproduksjon av kylling i Norge. De vil også ha definisjonsmakt, skriver de på egne nettsider, og synes å ville endre norsk lov i egen retning.
«Vi håper derfor saken danner kimen til en innsats for å etablere en lovpålagt halalstandard for norske slakterier med krav om tredjepartssertifisering», skriver de, og påpeker at IRNs formål er å «verne interessene til muslimer i Norge».
Da må det motsatte også være akseptabelt; å verne nordmenns interesser i eget land, og for den del også ikke-muslimers interesser, uten at noen kommer med påstander om islamofobi eller rasisme.
Spising av halalkjøtt er strengt forbudt for sikhene, skrev Aftenposten alt i 2005. Men hva med nordmenn, hvem bryr seg om at vi kanskje ikke vil ha halal, eller at vår matproduksjon og vårt næringsliv islamiseres?
Forøvrig har også Nortura fortsatt endel halalslakting. Etter konflikten med IRN er det nå halaleksperter fra Muslimsk Dialognettverk som sertifiserer at halal derfra er i hht. sharia.