En ung afghaner er dømt for å ha skutt mot en nordmann under et narkotikaoppgjør i Oslo.

20-åringen kom alene til Norge i 11-12 årsalderen og jobber ikke, har ingen kontakt med familien i Afghanistan og er under utredning for PTSD av helsevesenet. Han har ifølge dommen hatt «traumatiske opplevelser tidligere i livet» og soner to års ubetinget fengsel han ble idømt i juni i fjor. Dommen gjelder grove trusler og bæring av skytevåpen på offentlig sted.

Nå er han dømt på nytt, for forhold som ble begått i perioden før den forrige straffesaken hans kom opp for domstolen:

  • drapsforsøk
  • grovt ransforsøk
  • grov, ulovlig befatning med skytevåpen
  • narkotikabesittelse
  • kjøring i narkorus
  • unnlot å stoppe ved en politisperring
  • kjøring uten førerkort

Siden han allerede har en aktiv dom mot seg og sitter i fengsel, har retten idømt ham en såkalt tilleggsdom. Det gir strafferabatt. Syv år og ni måneder er ifølge retten korrekt nivå. Men de trekker så fra ni måneder, fordi dommen skal ses i sammenheng med det han allerede sitter inne for.

Somalier sjekket ut av saken

20-åringen hadde to medhjelpere under ransforsøket, som skjedde på Nesodden i januar 2024.

Den ene, en etnisk nordmann som nå er 19 år, ble dømt til 90 dagers fengsel. Den andre, en somalier, ble ikke tiltalt. Han ble siktet, men saken ble henlagt på grunn av «tvil om tilregnelighet». Han ble fanget opp av et overvåkningskamera da han knuste kjøkkenvinduet i huset der ransforsøket skjedde, med en øks, men får altså ingen straff.

Domspapirene gir ingen flere opplysninger om bakgrunnen for at påtalemyndigheten valgte å ikke straffeforfølge ham.

Hagle i ryggsekk

Den norske medhjelperen fulgte opp med å knuse resten av vinduet somalieren hadde knust, ved hjelp av en tung gjenstand skjult i en ryggsekk. Politiet mener gjenstanden var en hagle, basert på hvordan sekken ble holdt på overvåkningsvideo. Alle de tre involverte var altså bevæpnet.

Trioen var ikledd munnbind og plasthansker, med hetter på hodet. Ransforsøket ble avbrutt da nordmannen som bor i huset kom springende ut av inngangsdøren med en «kniv eller verktøylignende gjenstand».

Rettens flertall finner det så bevist at afghaneren avfyrte to skudd med pistol mot huseieren. Det ene skuddet traff en tresøyle, det andre skuddet sneiet huseierens underarm ved albuen, forårsaket et fem centimeter langt sår ved albuen hans og gikk videre inn i veggen. Skuddene ble avfyrt utenfor overvåkningskameraets bildekant.

Retten finner det bevist ut over enhver rimelig tvil at videofilmen viser at det var 20-åringen som holdt en pistol med begge hendene i forkant av skuddene.

Fant «jobbtelefon» for narkosalg

Naboen varslet politiet og det ble iverksatt en større politiaksjon, hvor det ble brukt politihelikopter og hentet inn mannskaper fra andre politidistrikter. Ranstrioen ble pågrepet en time senere, etter å ha kjørt gjennom en politisperring uten å stoppe, til tross for at politiet siktet på ham med våpen. Fluktbilen var en klimavennlig Tesla.

Mobilen politiet fant i bilen er ifølge den afghaneren en «jobbtelefon» som blir brukt til narkotikasalg, noe som ifølge dommen blir understøttet av meldingene på den. Det ble også funnet hasj og piller.

Opptak politiet fant på 20-åringens private telefon fra dagene før skytingen, viser at han er i besittelse av en pistol og tilhørende magasin.

  • Det er opptak som viser at han lader pistolen
  • Han filmes med våpenet i en bil i fart
  • Våpenet filmes utenfor en videregående skole i Fredrikstad
  • Opptak av at 20-åringen lader en hagle inne i bilen

20-åringen bruker også her plasthansker når han er i befatning med pistolen.

Bistandsadvokaten ba om 250 000-350 000 kroner i oppreisning fra afghaneren til offeret, men retten vurderte 150 000 til å være mer passende. Den norske 19-åringen må betale 30 000 kroner.

Afghaneren hadde allerede mistet retten til å kjøre bil i fem år, og ble dømt til ytterligere fem nye år uten førerkort.

Også den norske medhjelperen er en garvet kriminell, til tross for alderen. Han er tidligere domfelt tre ganger. En dom fra mars i fjor, som han soner nå, gjelder blant annet ran og oppbevaring av et haglegevær. For dette fikk ham  fengsel i ett år og åtte måneder, hvorav syv måneder ble gjort betinget.

Dommen kan fortsatt ankes og er derfor ikke rettskraftig.

 

Hans Rustads bok om Trump ventes fra trykkeriet den første uken i februar, men kan allerede nå forhåndsbestilles.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.