Påtalemyndigheten i Roma har innledet etterforskning av Italias statsminister Giorgia Meloni og to statsråder etter Italias deportasjon av den libyske general Osama Njeem Almasri, som ettersøkes av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag.
Almasri, som er sjef for fengselsvesenet i Libya og mistenkt for tortur, voldtekt og drap på migranter, ble arrestert i Torino den 19. januar som følge av en etterlysning fra Interpol i henhold til en arrestordre fra Haag, skriver Corriere della Sera.
Etter de maksimalt to dagene i varetekt uten å ha blitt stilt for retten, ble Almasri løslatt og umiddelbart deportert til Libya med den begrunnelse at han utgjorde en fare for Italias sikkerhet.
På det grunnlaget mistenker påtalemyndigheten at Meloni – og dessuten justisminister Carlo Nordio, innenriksminister Matteo Piantedosi og statssekretær ved statsministerens kontor Alfredo Mantovano – har gjort seg skyldig i å hjelpe en forbryter med å unndra seg etterforskning, samt misbruk av statens midler (formodentlig for bruken av statens fly til uttransporteringen).
Den italienske statsministeren kunngjorde selv nyheten i en video på Facebook, der hun innleder med å opplyse om at statsadvokaten i saken, Francesco Lo Voi, er den samme som reiste saken mot Matteo Salvini som nylig endte med frifinnelse av den tidligere innenriksministeren. Salvini var blitt anklaget for frihetsberøvelse og maktmisbruk etter å ha hindret et migrantskip i å legge til kai i Italia i 2019.
Meloni bemerker også at arrestordren ble formidlet til Italia akkurat idet Almasri var på vei dit etter å ha oppholdt seg uforstyrret i tre andre europeiske stater i rundt tolv dager.
Begjæringen om pågripelse ble ikke videresendt til det italienske justisdepartementet, slik loven krever, forklarer Meloni, og uten departementets inngripen kunne ikke den libyske generalen lenger holdes lovlig i varetekt, og derfor ble han besluttet deportert med et spesialfly.
Meloni er selv ikke i tvil om at påtalemyndighetens etterforskning skjer av politiske motiver, og kommenterer at hun ikke lar seg skremme.
Innen 90 dager må det avgjøres om det skal tas ut tiltale. I så fall vil en sak komme opp for spesialdomstolen for statsråder – den samme som nylig frikjente Salvini.
Løslatelsen og den samtidige repatrieringen av Almasri til Libya har utløst en konflikt uten sidestykke mellom Den internasjonale straffedomstolen og Italia, skriver Corriere della Sera.
NTB melder om saken, men har ikke fått med seg at Almasri ble deportert, ei heller statsministerens forklaring av bakgrunnen for det. NTB oppgir ellers feilaktig at Meloni etterforskes for «medvirkning til kriminalitet».