Kronprins Haakon deltok torsdag på en konferanse med den muslimske mannen som tema. Nærmere bestemt om diskriminering av muslimske menn. Konferansen samlet deltakere fra ulike fagfelt og tros- og livssynssamfunn for å diskutere utfordringer og løsninger knyttet til muslimske menns psykiske helse, samfunnets forventninger og stereotype oppfatninger, står det i programmet. Som var i regi av Muslimsk Dialognettverk.
Kronprinsen besøkte en konferanse som arrangeres årlig av den islamske organisasjonen, denne gang med tema «Den muslimske mannen – Maskulinitet, makt og marginalisering og Negativ sosial kontroll .»
Kronprins og ordfører studerte diskriminerte muslimske menn
«Det var en ære å ønske H.K.H. Kronprins Haakon og Anne Lindboe – ordfører i Oslo – velkommen. Tilstedeværelse betyr mye for arbeidet vi gjør for å fremme dialog og forståelse i samfunnet», skriver Dialognettverket på Facebook.
I Dialognettverkets egen rapport fra konferansen, som ble arrangert 23. januar, står det:
«Det var en ære å ha H.K.H. Kronprins Haakon til stede under konferansen, og hans deltakelse understreket betydningen av dialog og inkludering. Kronprinsen uttrykte stor interesse for tematikken, som ble belyst gjennom forskning, personlige historier og faglige samtaler.
Nestleder Arshad Jamil fremhevet hvordan diskriminering og krysspress påvirker muslimske menn:
– Å kunne forstå det krysspresset mennene står overfor i samfunnet, hjemmet og på jobben, vil gjøre det lettere å lage tiltak som treffer, uttalte han.Modige samtaler om vanskelige tema
Ordfører i Oslo, Anne Lindboe, åpnet konferansen med en tale hvor hun roste MDN for deres arbeid og for motet til å ta opp vanskelige, men viktige temaer:– Dere er modige. Dere tør å snakke om det som noen ganger kan være litt vanskelig, og dere går rett på sak. Og det gjør dere også med årets konferanse, sa ordføreren.»
Seks moskeer står bak dialognettverket
Muslimsk Dialognettverk drives av moskeene Islamic Cultural Centre (ICC), Det Islamske Forbundet (Rabita), Albansk Islamsk Kultursenter, Det Islamske Felleskap Bosnia-Hercegovina, Center Rahma og Masjid attaouba. Disse er oppført som medlemsorganisasjoner, og Senaid Kobilica, Arshad Jamil og Basim Ghozlan er sentrale styremedlemmer. Masjid er for øvrig det arabiske ordet for moské.

Kongehuset delte selv bilder fra kronprinsens deltakelse i konferansen om diskriminerte muslimske menn. Denne gang fikk han også håndhilse. Skjermdump Kongehuset på Facebook.
Kongehuset delte bilder på Facebook
«Tema for årets konferanse var den muslimske mannen – hvordan diskriminering av menn, særlig muslimske menn, påvirker den psykiske helsen. Psykologer, forskere og andre fagfolk var invitert for å belyse tematikken,» skriver Kongehuset på Facebook i forbindelse med kronprinsens deltakelse i konferansen. Det ble ikke bare godt mottatt.
«Er det muslimske menn eller muslimske kvinner som blir diskriminert? Eller er det muslimske menn som diskriminerer nordmenn?» Spør Thor, som bidrar med én av over 125 kommentarer i skrivende stund.
Mens Siw synes det blir vel mye muslimsk om dagen, og skriver videre:
«Viktig å balansere her, særlig ettersom det norske kongehuset ikke sendte sympatierklæringer til Israel da terrorister 7. oktober 2023 utførte det verste angrepet mot jøder siden 2. verdenskrig. Det ble lagt kraftig merke til. Når blir det synagogebesøk?»
Mer fra Dialognettverkets egen oppsummering:
«Konferansen bød på en rekke engasjerende innlegg:
Professor Arnfinn Midtbøen presenterte forskning som viser at menn med muslimske navn har 65 % mindre sjanse for å bli kalt inn til intervju.
Psykolog Usman Choudhry og psykologspesialist Zemir Popovac belyste hvordan stigma og postmigrasjonsvansker påvirker psykisk helse.
Usman Rana ledet en samtale om maskulinitet og fordommer mot muslimske menn, mens nestleder Arshad Jamil styrte et engasjerende imampanel med Imam Faruk Terzic og Imam Mahmoud Jalloul.
Monica Five Aarset fra NOVA/OsloMet reflekterte rundt utfordringene knyttet til begrepet «negativ sosial kontroll» i lovgivningen.
Personlige historier om tradisjon, oppvekst, modernitet og integrering ga et unikt innblikk i kompleksiteten ved å være muslimsk mann i dagens samfunn.»
Deretter var det, visstnok tradisjonen tro, prisutdeling, og MDN-dialogprisen gikk i år til moskeen Islamic Cultural Centre Norway (ICC). Prisen ble overrakt av domprost Pål Kristian Balstad som en anerkjennelse for moskeens arbeid med å fremme forståelse, samarbeid og fellesskap i det norske samfunnet, skriver nettverket.
Kongelige besøk i både moskeer og stuer
Kongehuset er selvsagt ikke ukjent med de islamske miljøene og organisasjonene som nå befinner seg i Norge. Mange moskeer er besøkt, så også familier. Som da dronning Sonja og kronprinsessen drakk te hjemme i stuen til familien Adampour i mars 2011.

Kongehuset 10. mars 2011: Dronningen og Kronprinsessen drakk i dag te hjemme i stuen til den muslimske familien Adampour i Oslo. Skjermdump Kongehuset på Facebook.
«Familien inviterte på te gjennom Antirasistisk Senters kampanje Tea Time. En kampanje der norske muslimer inviterer ikke-muslimer hjem på te for å bli bedre kjent. På denne måten får de som blir bedt på te et bredere bilde av muslimer. Etter besøket sa kronprinsessen følgende på Twitter: Vi snakket om betydningen av å vise åpenhet mot andres tro og en forståelse av at ingen står moralsk over andre, uansett livssyn», skrev Kongehuset på Facebook dengang.