– Vanskelig å se dommen som upolitisk, mener Samnytts redaktør Mats Dagerlind etter at anken hans ble avvist av Sveriges høyeste rettsinstans. Han må nå i fengsel.
Dagerlind ble først dømt til fengselsstraff på 3 av 13 tiltalepunkter i tingretten. Så tapte han ankesaken i hovrätten, som tilsvarer norsk lagmannsrett.
Artiklene han ble dømt for, handlet om sivile søksmål venstreaktivisten Tomas Åberg tok ut mot to andre personer for ærekrenkelser.
Åberg har lenge spesialisert seg på å politianmelde personer som gir uttrykk for innvandringskritiske holdninger i sosiale medier. «Nettrollenes mareritt» er Aftonbladets hedersbetegnelse på ham.
Men de siste årene har han rettet søkelyset mot dem som skriver kritisk om ham selv.
De omtvistede nyhetsartiklene i Samnytt ble skrevet av Mattias Albinsson, men det er altså den ansvarlige redaktøren som blir dømt. Det ene punktet gjaldt uttalelser om Åberg som ble ytret av journalisten Joakim Lamotte i en video Lamotte selv la ut i sosiale medier. Den ble deretter republisert av Samnytt.
Dagerlind skriver i en lederartikkel at rettsvesenet på forhånd bestemte seg for å dømme ham.
– Og så har de ved hjelp av feilvurderinger, overfortolkninger og juridisk sjargong snekret sammen domspremissene sine, skriver redaktøren.
Ingen støtte fra andre journalister
Dagerlind trekker nå en linje fra Sverige til Eritrea, der den eritreiske journalisten Dawit Isaak har sittet fengslet i 20 år. Isaak er svensk statsborger og ble fengslet for regimekritisk journalistikk. Alle de store svenske redaksjonene, Reportere uten grenser og journalistenes organisasjoner har fordømt dommen mot Isaak og fulgt saken i årevis. Men om dommen mot Dagerlind tier de.
– Uten å ville gjøre meg selv til martyr, må det påpekes at forskjellen mellom å dømme en journalist som er ukomfortabel med makten til 20 år eller én måneds fengsel, faktisk ikke er kvalitativ, men kun kvantitativ. Sverige har begitt seg ut på et skråplan der Eritrea står og venter med en utstrakt hånd, skriver Dagerlind.
Fengselsdommen er på én måned. I tillegg ble han dømt til å betale motpartens saksomkostninger og 200.000 svenske kroner i oppreisning.
Samnytt publiserte artikler de selv oppfattet som ordinær kriminaljournalistikk, og Tomas Åberg stilte til alt overmål velvillig opp til intervjuer, ifølge Dagerlind.
Etter at artiklene var publisert, fikk vi ingen negative tilbakemeldinger fra ham, verken i form av krav om imøtegåelse, endringer eller avpublisering. […] Søksmålet kom som lyn fra klar himmel.
Åberg er blitt hyllet som en godhetsapostel av en samlet svensk venstreside, inkludert tidligere rødgrønne regjeringer. Men så viste det seg at også han hadde et skjelett i skapet da han ble anklaget for blant annet dyremishandling.
Nå var det i stedet de som fortalte den stygge sannheten om Åbergs fortid som skulle bringes til taushet. En av disse var den profilerte frilansjournalisten Joakim Lamotte. I Samnytt mente vi at denne rettstvisten mellom to offentlige personer var av stor offentlig interesse, og at det var grunnleggende demokratiske aspekter som var viktige å få frem. […]
Hvis man løfter blikket litt og tar av seg de ideologiske brillene, skjønner man raskt at dommen er et justismord mot meg, og i forlengelsen av dét en trussel mot pressefriheten i Sverige.
Hadde Samnytt vært en venstreliberal avis og Åberg en «høyreekstremist» som hadde viet seg til å forsøke å kneble venstresidens stemmer i sosiale medier og folk som hadde rotet rundt i hans skitne hule, så hadde jeg ikke blitt dømt til fengsel i dag; rettsprosessen hadde vært preget av hard kritikk fra et samlet medieetablissement, og Åberg hadde blitt stemplet som den antidemokraten han er.
De velger kortsiktig gevinst ved å sverte en brysom mediekonkurrent fremfor et langsiktig forsvar for pressefriheten i Voltaires ånd. De innser ikke at de ved egennyttig å tukle med pressefriheten, legitimerer andre til å gjøre det samme i fremtiden, mot helt andre aktører.
Dagerlind synes det er skremmende å måtte erkjenne at den autoritære venstreliberalismen ikke lenger er redd for å bryte grunnleggende rettsprinsipper, eksempelvis likhet for loven.
Med 50 års erfaring med hvordan deres politikk har ødelagt Sverige, har de gått tom for argumenter mot sine sosialkonservative kritikere. Alt de har, er stygge ad hominem-angrep og repressiv knebling.
TT, [det svenske, nasjonale nyhetsbyrået] som ukritisk og automatisk etterplapres av de fleste medstrømsmedier, har bevisst og villedende hevdet at det er Samnytt som har kommet med injurierende påstander om Åberg, selv om de er fullt klar over at det eneste vi har gjort, er å rapportere nøkternt om hva rettstvistene har dreid seg om, for å gjøre dem forståelige for leseren. Samnytt har ikke produsert noen egne karakteristikker om Åberg.
Dagerlind avslutter lederen med en oppfordring til leserne om å støtte Samnytt før han må i fengsel.
– Når venstresiden systematisk angriper oss med kostbare og tidkrevende rettssaker, i håp om å knuse vår økonomi og begrense eller helt kneble vår brysomme journalistikk, er det desto viktigere at du som leser Samnytt, engasjerer deg, skriver han.
Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus.
Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.