Statsminister Jonas Gahr Støre har i flere år hevdet at nå skal alt bli så mye bedre for vanlige folk. Men Sifos økonomiske trygghetsbarometer viser dystre tall.
- Kun halvparten av befolkningen anser seg som økonomisk trygge, mot 65 prosent i 2021.
- En tredel, eller 33 prosent, er i gruppa som kalles «utsatt», som betyr at de er sårbare for ekstrautgifter.
- 17 prosent sliter eller er ille ute, en økning fra 7 prosent i 2021.
I rene tall betyr det at 445.000 husholdninger nå er blant «slitere» eller er «ille ute», ifølge Sifos barometer. Det er en voldsom økning fra 2021, da 175.800 husholdninger var i samme posisjon, skriver Klassekampen.
Rapporten viser at det dreier seg om husholdninger som benytter matutdelinger, som kan gå sultne til sengs, som har lite eller ingen sparepenger, som sliter med regninger, og som har én eller flere misligholdte regninger.
Støres lovnader i nyttårstalen til tross, det er like mange som sliter nå som i fjor, noe som tyder på et vedvarende økt press på hverdagsøkonomien til folk, ifølge rapporten.
– Hvis det stabiliserer seg på et såpass høyt nivå, har vi et problem. Det å ha økonomiske problemer over såpass lang tid, har store kostnader, både for individene og for samfunnet som helhet, sier Krisztina Gyüre, en av forskerne bak rapporten, til Klassekampen.
Det å ha større grupper som lever i vedvarende økonomisk utrygghet, har også kostnader for samfunnet som helhet.
– Vi vet fra Nav at deres utgifter til sosialhjelp har økt betydelig som følge av dyrtida, sier Gyüre.
Tidligere har Sifos referansebudsjett vist at prisene for mat og drikke til en familie med to voksne og to barn har økt med 33 prosent fra august 2021 til august 2024.