I månedsvis har EU smidd hemmelige våpen for å være forberedt på en eventuell handelskrig med Donald Trumps USA.

EU later til å frykte Trump og hans løfte om tollmurer. «Toll er det vakreste ordet i ordboka», har Trump uttalt.

For et par uker siden kunngjorde han at det første han vil gjøre bak skrivebordet i Det hvite hus, er å opprette et nytt byrå for toll fra utlandet.

EU har i dag store handelsoverskudd med USA, noe Trump mener er å snyte amerikanerne. Han har antydet 10–20 prosent straffetoll på alle varer fra Europa for å stimulere amerikansk industri. (NTB-Bibiana Pien)

Nå holder EU pusten i bekymring, siden truslene kan bli virkelighet.

Nytt tollbyrå

EU-kommisjonen forsøker derfor å innføre mottiltak, men er ikke villig til å si så mye om hva dette vil innebære.

– Vi vil ikke at motparten skal vite hva vi vil gjøre, da mister jo tiltakene sin kraft, sier en EU-diplomat til NTB.

EU ser ut til å ha valgt en blanding av pisk og gulrot. EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har sagt at EU gjerne vil kjøpe mer flytende gass (LNG) fra USA. Ikke så rart, siden EU sliter med en selvpåført energimangel.

Samtidig truer EU med å svare med straffetoll mot USA. Men dette kan ramme EU hardere enn USA.

USA er EUs desidert største handelspartner, og nye tollmurer kan påføre europeisk industri stor skade, advarer nestsjef Georg Riekeles ved tankesmia European Policy Centre (EPC).

Særlig hvis høye tollsatser på kinesiske varer fører til at Kina dumper sine varer på det europeiske markedet.

– Mange bransjer vil bli utrolig presset. De vil gå til nasjonale myndigheter og Brussel og si: «redd oss!». Men hvordan? Statsstøtte? Europeiske tollmurer? I Europa har vi ikke noe systemsvar, sier Riekeles til NTB.

Sikkerhet vil komme enda høyere på EUs politiske agenda etter at Trump flytter inn i Det hvite hus, tror Riekele.

– Jeg har sagt det i noen år nå: Både USA og Kina forbereder seg på en verden i konflikt. Jeg sier ikke at de vil det, at det blir storkonflikt – men de forbereder seg. Den tanken er dessverre altfor fremmed for oss europeere.

Kan ramme Norge

En handelskrig mellom EU og USA kan også ramme Norge, særlig dersom vi havner i skvis mellom tollmurene, skriver NTB. Men Norge er ikke medlem av EU, og kan velge å samarbeide med Washington i stedet for med Brussel. Det er vel lite sannsynlig at EU vil blokkere for import av livsviktig gass (og strøm) fra Norge.

Håpet er at EU vil ta Norge inn under sine vinger. Men ettersom Norge ikke er en del av EUs tollunion, er det langt fra sikkert at Norge vil få unntak.

– En handelskonflikt mellom EU og USA utgjør en av de største risikoene for norske bedrifter, har NHO-sjef Ole Erik Almlid tidligere uttalt til NTB.

EU trenger Norge mer enn vi trenger EU, uansett hva NHO-sjefen mener.

EU-parlamentet stålsetter seg for en ny amerikansk administrasjon. Tirsdag i neste uke, dagen etter Trumps innsettelse, skal det holdes en større debatt om hva Trump kan bety for det transatlantiske samarbeidet.

– Vi går inn i en tid med historisk uforutsigbarhet, sier Catherine Laurence Martens-Preiss fra den liberale partigruppa Renew.

Men også EU-parlamentet er splittet.

– Trump kommer til å bety et hav av muligheter, sier talsperson Martin Strauss for Europeiske konservative og reformister (ECR).

Ukraina

Ukraina-krigen er en annen sak. Trump har lovet å stanse krigen umiddelbart, men har ikke konkretisert akkurat hvordan han skal klare dette.

Ifølge Bloomberg vurderer den innkommende administrasjonen to alternativer: Å vise godvilje overfor Russland gjennom å lette på oljesanksjonene for å bane vei for en fredsavtale, eller motsatt: Å prøve å tvinge Russland i kne gjennom enda tøffere sanksjoner.

Trump har også uttalt at et møte med Russlands president Vladimir Putin er på gang.

USA vil trolig ikke fortsette å støtte Ukraina med våpen på samme nivå under Trump som under Biden, noe som betyr at EU må dra en enda større del av lasset hvis de er bestemt på at krigen skal fortsette.

Allianse med «ytre høyre»

NTB skriver at Trump også ser ut til å ville dyrke en sterkere allianse med «ytre høyre-siden» i europeisk politikk. De nevner Reform UK-sjef Nigel Farage, den franske politikeren Eric Zemmour og det tyske partiet Alternative für Deutschland (AfD). Så slenger de på Italias statsminister Giorgia Meloni, den eneste europeiske statsleder som er invitert til Trumps innsettelse.

Meloni har i det siste forsøkt å posisjonere seg som den i EU som står Trump nærmest. Det virker som den italienske statsministeren ser hvilken vei ballen ruller. Representanter for Norges regjering glimrer med sitt fravær under morgendagens seanse i Washington.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.