
Solcellepaneler installeres på et flytende solkraftverk i en innsjø nær Haltern i Tyskland den 1. april 2022. Foto: Martin Meissner / AP / NTB.
De fleste solenergisystemene som installeres i Tyskland, er produsert i Kina, og det samme er styringsenhetene til disse systemene. Enhetene kan kontrolleres via kommandoer på internett, og det betyr at de kinesiske produsentene – og dermed også Beijing-regimet – kan utløse strømbrudd i Tyskland.
Advarselen kommer fra Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), den føderale tyske myndigheten for cybersikkerhet, i en uttalelse til Welt am Sonntag.
BSI er alarmert over situasjonen, som etter etatens oppfatning innebærer et «betydelig risikopotensial», da Kina i en tenkt krisesituasjon vil kunne påføre Tyskland en blackout, skriver Die Welts søndagsavis.
Siden det ofte produseres solenergi på tidspunkter der etterspørselen etter strøm er liten, skal solcelleanlegg rutinemessig kunne kobles midlertidig fra strømnettet via fjernstyring på instruks fra nettoperatøren for å opprettholde stabiliteten i kraftsystemet.
Det er tale om mindre utkoblinger som skal forhindre total blackout, og slik det hele fungerer, har altså de kinesiske produsentene direkte tilgang til systemrelevante deler av den tyske strømforsyningen.
Den opprinnelige planen var at innmatingen fra solcelleanlegg og vindturbiner skulle styres via gatewayer for smarte målere. Markedslanseringen av intelligente styringsenheter har imidlertid latt vente på seg i årevis. Men fordi nettstabiliteten nå er truet av overskudd av solenergi i lavforbruksperioden i påsken, skal avkortningen skje via vekselrettere til rundt fire millioner tyske solcelleanlegg, hvorav de fleste vedlikeholdes og styres av kinesiske produsenter via internett.
Myndigheten for cybersikkerhet er svært kritisk til denne løsningen:
«BSI stiller seg svært kritisk til å realisere fjernstyring av vekselrettere via produsentene for å betjene nettet», sier en talsperson for myndigheten. «BSI mener at det faktum at produsentene har direkte tilgang til et så stort antall enheter i det europeiske strømnettet, muligens via en sky i utlandet, innebærer et betydelig risikopotensial.»
Det er også fare for hacking fra andre aktører enn Kina:
«Energiovergangssystemer, som for eksempel solcelleanlegg, bør drives lokalt der det er mulig, og den nettstøttende styringen av disse systemene bør implementeres via smarte målersystemer», mener myndigheten.
Etter problemer med kinesiske vekselrettere i USA og Storbritannia har Litauen forbudt import av kinesisk styringsteknologi for såvel sol- og vindkraftverk som batterilagringssystemer, skriver Welt am Sonntag.
Kjøp «Et varslet energisjokk»!