Solcellepaneler installeres på et flytende solkraftverk i en innsjø nær Haltern i Tyskland den 1. april 2022. Foto: Martin Meissner / AP / NTB.

De fleste solenergi­systemene som installeres i Tyskland, er produsert i Kina, og det samme er styrings­enhetene til disse systemene. Enhetene kan kontrolleres via kommandoer på internett, og det betyr at de kinesiske produsentene – og dermed også Beijing-regimet – kan utløse strømbrudd i Tyskland.

Advarselen kommer fra Bundesamt für Sicherheit in der Informations­technik (BSI), den føderale tyske myndig­­het­en for cyber­­sikkerhet, i en uttalelse til Welt am Sonntag.

BSI er alarmert over situasjonen, som etter etatens oppfatning innebærer et «betydelig risiko­potensial», da Kina i en tenkt krise­situasjon vil kunne påføre Tyskland en blackout, skriver Die Welts søndagsavis.

Siden det ofte produseres solenergi på tidspunkter der etter­spørselen etter strøm er liten, skal solcelle­anlegg rutine­messig kunne kobles midlertidig fra strøm­nettet via fjern­styring på instruks fra nett­operatøren for å opprett­holde stabiliteten i kraft­systemet.

Det er tale om mindre utkoblinger som skal forhindre total blackout, og slik det hele fungerer, har altså de kinesiske produsent­ene direkte tilgang til system­relevante deler av den tyske strøm­forsyningen.

Den opprinnelige planen var at innmatingen fra solcelle­anlegg og vind­turbiner skulle styres via gatewayer for smarte målere. Markeds­lanseringen av intelligente styrings­enheter har imidlertid latt vente på seg i årevis. Men fordi nett­stabiliteten nå er truet av overskudd av solenergi i lavforbruks­perioden i påsken, skal avkortningen skje via veksel­rettere til rundt fire millioner tyske solcelle­anlegg, hvorav de fleste vedlike­holdes og styres av kinesiske produsenter via internett.

Myndigheten for cyber­sikkerhet er svært kritisk til denne løsningen:

«BSI stiller seg svært kritisk til å realisere fjern­styring av veksel­rettere via produsentene for å betjene nettet», sier en talsperson for myndigheten. «BSI mener at det faktum at produsentene har direkte tilgang til et så stort antall enheter i det europeiske strømnettet, muligens via en sky i utlandet, innebærer et betydelig risiko­potensial.»

Det er også fare for hacking fra andre aktører enn Kina:

«Energiovergangssystemer, som for eksempel solcelleanlegg, bør drives lokalt der det er mulig, og den nett­støttende styringen av disse systemene bør implementeres via smarte måler­systemer», mener myndigheten.

Etter problemer med kinesiske veksel­rettere i USA og Storbritannia har Litauen forbudt import av kinesisk styrings­teknologi for såvel sol- og vind­kraft­verk som batteri­lagrings­systemer, skriver Welt am Sonntag.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.