Torsdag meldte Polestars nye adm.dir. Michael Lohscheller at den kommende lønnsomheten vil ta noe lengre tid å oppnå, og i tillegg har bilprodusenten satt en planlagt salgsutvidelse til flere land på hold. Det førte til at selskapets allerede desimerte aksjer falt nesten 14 prosent i USA. Polestar er støttet av Kinesiske Geely og har slitt hardt med lønnsomhet og fallende etterspørsel og økende konkurranse fra andre elbil-produsenter.

Som et resultat av de vedvarende økonomiske problemene gikk selskapet gjennom en omorganisering av ledelsen i 2024, og selskapet fikk flere nye ledere, inkludert designsjef, styreleder, finanssjef og driftssjef. Dette nye styret har gjort en strategisk gjennomgang hvor den nå justerer forventingene om en positiv kontantstrøm fra 2025 til 2027. Bakgrunnen er at inntektene i siste kvartal falt med 10 prosent til 551 millioner dollar på grunn av økte rabatter for å motvirke konkurransen, forsinkelser i økt salg av nye modeller og lavere globalt salg av Polestar 2.

Polestars ambisiøse markedsekspansjon er også utsatt: Selskapet vil starte salg av biler i Frankrike i år, men har utsatt planen om å ekspandere salget til flere land til 2026, eller enda senere. Den oppdaterte forretningsplanen forutsetter 30 til 35 prosent salgsvekst i løpet av de neste tre årene, noe som er et dristig mål i et marked som er i dyp krise. Myndighetene kan nemlig pålegge bilfabrikker å produsere batteribiler, men de kan ikke pålegge kundene å kjøpe dem. Det skjønte aldri klimapolitikerne.

En vaklende økonomi, men stor optimisme

I hvilken grad disse krumspringene beroliger aksjonærne, vil tiden vise, for Polestar forventet å gå i null nå i 2024, men nå blir det altså underskudd noen år til. Selskapet forsøker også å løse sine gjeldsproblemer og sikret seg over 800 millioner dollar forrige måned som skal brukes til å refinansiere gamle lån. Det jobbes også med å sikre ytterligere 400 millioner dollar til refinansiering. Denne nye finansieringen vil ta selskapets nåværende gjeld til rundt 4,4 milliarder dollar i følge Reuters.

Polestars aksjer har falt hele 90 % siden selskapet ble børsnotert i juni 2022, og i fjor fikk selskapet en advarsel fra Nasdaq fordi aksjen falt under $1-merket. Dette har utløst rykter om konkurs, men det står pengesterke industrikjemper bak selskapet, så foreløpig kan Norges ca. 10.000 Polestar-eiere sove om natten i forvissning om at både deler og oppgradering er tilgjengelig. Mitt råd er imidlertid å selge for sikkerhets skyld, for konkurser kommer alltid uanmeldt og overraskende på alle.

Polestar produserer biler både i USA og Kina, og ønsker å starte produksjon av Polestar 4 i Sør-Korea i andre halvdel av 2025. Deres kommende kompakt-SUV Polestar 7 skal produseres i Europa. Etter lanseringen av Polestar 7 sa selskapet at det vil gå over til en enkelt kjøretøyplattform for å strømlinjeforme virksomheten og redusere kapitalinvesteringer og utviklingstid. Vi følger utviklingen fremover.

Som eneste riksmedium har Document fulgt elbilmarkedet og Polestar med objektivt og kritisk blikk i flere år. Ikke fordi vi har noe imot nye produkter og løsninger, men fordi vi føler at publikum blir forledet av en massiv og ensidig påvirkningskampanje for batteribiler – hvor hverken fagmiljøer, forbrukerrådet, NAF eller KNA har stått på forbrukernes side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.