Energiminister Terje Aasland (Ap) sier han vil avvente endelig behandling før han tar stilling til nye funn om Kielland-ulykken.
De nye opplysningene peker på at staten kan ha holdt tilbake viktig informasjon.
– Det som er hendelsene og historien til norsk sokkel, er også at det har vært ganske brutale og alvorlige hendelser der. At de gås opp på en ordentlig måte, at de får en avslutning på en ordentlig måte, det er viktig, sa Aasland til Dagens Næringsliv under Olje- og energipolitisk seminar i Sandefjord denne uken.
Boligplattformen «Alexander L. Kielland» kantret under et uvær i Nordsjøen 27. mars 1980. Ett av plattformens fem bein ble revet av, og det oppsto en slagside på 30-35 grader. Vann trengte inn gjennom åpne dører og luker. Til sammen omkom 123 mennesker, noe som gjør ulykken til norgeshistoriens største industriulykke.
Blant de nye opplysningene er tidligere ukjente politibilder som viser at dører og luker sto åpne med kabler trukket gjennom da plattformen kantret. Ifølge rapporten var myndighetene kjent med alvorlige sikkerhetsmangler på plattformen i forkant av ulykken, og kritiske funn skal ha blitt hemmeligstemplet eller oversett.
De nye funnene har fått Kielland-nettverket til å vurdere et søksmål mot staten. Over 150 overlevende og etterlatte har sluttet seg til det mulige søksmålet, som kan omfatte 212 berørte personer. Et eventuelt søksmål kan beløpe seg til flere milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.