Spansk turistindustri kan glede seg over at landet mottok 94 millioner turister i fjor, men misnøyen med masseturismen øker.

Turismen står for hele 13 prosent av landets økonomi, men møtes med en stigende misnøye av spanjoler. Eiendomsprisene har eksplodert som følge av utlendinger som kjøper ferieboliger, og mange bygger leiligheter med sikte på Airbnb-markedet, som gir høyere inntekter enn langtidsutleie til spanjoler.

Den spanske industri- og turistministeren Jordi Hereu sier at turistene brukte rundt 126 milliarder euro i Spania i 2024. Dette utgjorde en økning på hele 16 prosent i forhold til året før.

Hereu bruker allikevel et litt lavere tall i en annen uttalelse.

– I 2024 var økningen på 10 prosent i forhold til året før. Spania fortsetter med å sette rekorder.

Det er en økning i demonstrasjoner mot turister, som opplever en lite vennligsinnet vertsbefolkning, og noen turister blir kastet vann på. Det samme problemet eksisterer i andre populære reisemål: Dubrovnik har innført en slags rasjonering på antall daglige besøk, og i Venezia må man betale for adgang til byen.

Nå vil den spanske regjeringen gå tøffere til verks, skriver Matthew Lynn i The Spectator.

Spanias statsminister Pedro Sanchez er så lei av at velstående utlendinger blåser opp eiendomsmarkedet at han planlegger å innføre en skatteøkning på 100 prosent for alle utenfor EU som kjøper bolig i Spania.

Det kan selvfølgelig være populært på kort sikt, men Spania kan rammes hardt på lang sikt hvis de stenger døren for velstående utlendinger.

Selv for mange briter, som lider under Rachel Reeves’ skattetyranni, er en 100 prosents økning i eiendomsskatten så ille at selv ikke Reeves kunne funnet på noe slikt, skriver Lynn.

Siden du ikke kan få pengene tilbake når du selger eiendommen, vil det i praksis stenge det spanske markedet for utlendinger. Du må enten leie eller dra et annet sted.

Det er lett å forstå spanjolenes irritasjon, og det er ikke vanskelig å føle empati med folk som opplever at områdene de er vokst opp i, endres så betydelig. Tross alt: Mange nordmenn reagerer negativt på masseinnvandringen som ødelegger våre boområder.

Men det er en vesentlig forskjell: Selv om det er en del ungdom som oppfører seg dårlig på feriebesøk i Spania, er det ikke de som eier ferieboliger. Dette er som regel velstående folk fra middelklassen og oppover, som sjelden begår kriminalitet, og dessuten pumper penger inn i den spanske økonomien.

Mindre turisme i Spania vil føre til massiv arbeidsledighet i restauranter, hoteller og utleiemarkedet. Dette vil koste mange spanjoler dyrt, og kutte beina av livsgrunnlaget for en stor del av dem.

Dessuten er problemet overdrevet, særlig når anklagen rettes mot briter, som utgjør en andel av folk utenfor EU som kjøper spanske eiendommer. I fjor ble rundt 27.000 eiendommer solgt til folk utenfor EU.

For et land med en total befolkning på 48 millioner er det en liten prosentandel. EU-borgere kan trolig ikke stenges ute på grunn av EUs regler om fri flyt av varer og kapital.

Dessuten er de såkalte expats samlet rundt få, utvalgte områder, som Malaga, Marbella, Nerja og Mijas, og har ingen stor kulturell innvirkning på Spania totalt.

Eierne av ferieboliger bringer med seg investeringer og arbeidsplasser. Spania har klart å vokse betydelig raskere enn resten av Europa de siste årene, med en vekstrate på 2,7 prosent i fjor. Men med sosialisten Sanchez i førersetet skal veksten strupes.

I likhet med store deler av Europa, inkludert Storbritannia, er det virkelige boligproblemet i Spania at det bygges for lite, og at landet har for mange lavt utdannede innvandrere.

Å protestere mot velstående turister som skaper økonomisk vekst er bien pensant i dagens Europa. Også i Norge argumenteres det for turistskatt flere steder, ettersom turismen har eksplodert nå som norsk idiotøkonomi med god hjelp fra Norges Bank har rasert verdien på den norske krona.

Men protesterer man mot masseinnvandring av ikke-vestlige som sjelden får seg jobb, og selv de som registreres som arbeidende betaler så å si aldri nok skatt til å dekke kostnadene de påfører Norge, samtidig som kriminaliteten øker og tryggheten forvitrer, da er man rasist, nazist – alle skjellsord er tillatt.

§ 185 er ikke til noen hjelp, men er snarere en trussel for dem som reagerer på «feil» måte mot det herlige «mangfoldet».

Spania burde bekjempe masseinnvandring til Europa og narkotikasmugling over Middelhavet, og gjøre det enklere og billigere å bygge boliger. Men dette krever sunn fornuft og riktig prioritering.

Dette er som kjent en mangelvare i hele EU. Derfor velger den spanske regjeringen heller å stenge landet for velstående utlendinger. Dette kan kanskje vinne noen stemmer, men det kommer ikke til å løse det virkelige problemet.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.