Debatten om hvorvidt ananas hører hjemme på pizza, har rast i årevis.
– Det er så frastøtende at hvis jeg tenkte på det, ville jeg kanskje ikke overlevd, sa Stanley Tucci, skuespilleren som også var vert for en prisvinnende serie om italiensk mat en gang.
En pizzarestaurant i Norwich som deler Tuccis syn når det gjelder ananas på pizza, velger en spesiell måte å uttrykke sin holdning på.
Etter en rekke henvendelser fra kunder bestemte Lupi Pizza seg for å ta inn Hawaii-pizza på menyen. Men for å avskrekke kundene, bestemte de seg for å sette prisen til 100 pund, nesten 1400 norske kroner, ifølge The Times.
Beskrivelsen på takeaway-appen lyder: «Ja, for 100 pund kan du få det. Bestill champagne også! Kom igjen, ditt monster!»
Francis Woolf, medeier av restauranten, sier det ganske enkelt: «Jeg avskyr ananas på pizza.»
Hans kjøkkensjef, Quin Jianoran, er fullstendig enig: «Jeg elsker piña colada, men ananas på pizza? Aldri i livet. Jeg vil heller ha et jævla jordbær på en pizza enn den tropiske trusselen.»
Woolf sa at restauranten bare hadde laget én Hawaii-pizza før – til bildet på Deliveroo-menyen – men ananasen ble raskt fjernet før pizzaen ble spist.
Restauranten med 30 sitteplasser, som åpnet i juni, selger sine andre pizzaer for 10–17 pund.
Med sin metode har Lupa Pizza blåst liv i diskusjonen om ananas på pizza, og den lille restauranten i Norwich har vært omtalt i nyhetene så langt unna som New Zealand og Australia (og nå i Norge).
Til tross for navnet antas Hawaii-pizza å ha blitt oppfunnet i Canada i 1962 av den greske immigranten Sam Panopoulos. Dette kan kanskje være årsaken til at Hellas ble straffet med en økonomisk katastrofe?
Ananas på pizza er populært: En undersøkelse fra 2017 avslørt at hele 53 prosent av britene likte ananas på pizza. I min familie er antallet enda høyere: 75 prosent av familien liker ananas på pizzaen.
Heldigvis lager vi porsjonspizzaer, så det er ikke noe problem for meg, som avskyr ananas på pizza.
Egentlig er diskusjonen tullete. Kan ikke folk bare spise det de vil – så lenge de ikke opptrer som hysteriske veganere og forsøker å tvinge alle andre til å følge deres preferanser?
Eller som en klimahysterisk politiker som mener vi skal spise kun noen få gram kjøtt om dagen, og dette kjøttet skal selvsagt komme fra metanhemmede dyr.
Mine tre favorittpizzaer er som følger, i tilfeldig rekkefølge:
- Vegetarisk pizza toppet med biter av fetaost, halve cherrytomater og hjemmelaget pesto.
- Små baller av rå Salsiccia-pølse fra Jacob’s (selges på Meny) og rødløk.
- Skikkelig italiensk salami piccante.
Ananas? Aldri i verden!
Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.