Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) mener at Bovaer-tilsetning i fôret er god klimapolitikk. Dette melder Bondebladet.

Regjeringen Støres store ambisjoner for bruk av metanhemmere i fôret til norske drøvtyggere, er blitt en het potet. Nå er metanhemmeren Bovaer som klimatiltak også blitt gjenstand for politisk interesse på Stortinget.

Venstres landbrukspolitiske talsperson Alfred Jens Bjørlo stilte 29. desember et skriftlig spørsmål til landbruksministeren i sakens anledning. 10. januar fikk Bjørlo svar på sitt spørsmål, som lyder:

«Kva meiner Landbruksministeren kan gjerast for at nyutvikla norsk landbruksteknologi (agritech) for å gjere matproduksjon meir berekraftig, forbetre jordhelse og kutte klimautslepp i større grad kan bli tatt i bruk i norsk landbruk, i staden for å fokusere så sterkt som i dag på å kjøpe inn eit patentert metanhemmende fôrtilsetjingsstoff (Bovaer) frå eit nederlandsk kjemikaliekonsern for å kutte klimautslepp frå norsk landbruk?»

Landbruksminister Pollestad innleder sitt svar med at tiltak for å redusere klimautslipp fra jordbruket er en prioritert oppgave for regjeringen. Jordbruket har også i 2019 inngått en egen klimaavtale med staten med hovedmål om å kutte 5 millioner tonn CO2-ekvivalenter innen 2030. Dette skal skje i et samarbeid mellom næringa og staten.

Metan fra vomma til drøvtyggere utgjør 48,5 prosent av klimagassutslippene fra jordbrukssektoren i Norge. Bruk av metanhemmere er et tiltak som Tine, Bondelaget og regjeringen har klokkertro på at skal gi betydelige utslippskutt. Regjeringen har da også trappet opp ambisjonene på dette området.

«Når ein tilset Bovaer i fôret, reduserar ein utsleppa av metan. Det er god klimapolitikk», hevder statsråden i sitt svar til Venstre.

Målet er at alle norske drøvtyggere som bidrar til melke- og kjøttproduksjon, skal få metanhemmere i fôret innen 2027, med en tidligere implementering for melkekyr, skriver Bondebladet.

Landbruksministeren forsvarer igjen bruk av Bovaer:

«Bovaer blir brukt i små mengder, inneheld berre naturlege ingrediensar og er godkjent av både Mattilsynet og EU sitt mattryggingsorgan. Det betyr at tilskotet ikkje har nokon negative implikasjonar for verken menneske- eller dyrehelse».

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.