UDI har økt antall områder i Ukraina som regnes som trygge. Innbyggere herfra får ikke automatisk asyl i Norge, slik de gjorde ved starten av krigen.

– UDI har nå gjort nye vurderinger av sikkerheten i Ukraina, og fra 13. januar 2025 er det flere områder vi regner som trygge, skriver UDI
i en oppdatering som kom mandag.

Saken ble først omtalt av Aftenposten.

Til sammen 13 områder i Ukraina regnes nå som trygge. Tidligere var det snakk om seks områder.

– Områdene som regnes som trygge, er primært områder der ukrainske myndigheter har stor grad av kontroll, og hvor Russland har ingen eller liten grad av kontroll og innflytelse, skriver UDI.

UDI opplyser at vurderingen av hvilke om råder som regnes som trygge, kan endre seg.

Sjefredaktør: – Helt utrolig

Endringene får konsekvenser for ukrainere som har søkt om kollektiv beskyttelse før 28. september i fjor, og som ennå ikke har fått svar på søknaden.

Endringen gjelder også for dem som søker om beskyttelse etter 13. januar.

Aftenposten har snakket med sjefredaktør Lesia Lazorenko i lokalavisen Krementsjuk Telegraf i byen Krementsjuk i Poltava. Hun jobber i den østligste av regionene som UDI nå hevder er trygge, og hun er ikke enig i vurderingen.

– Det er helt utrolig at de tror vi lever i en sikker sone. Det er rett og slett smertelig å høre at de er kommet til en slik konklusjon, skriver hun til avisen over WhatsApp.

Strammet inn

Det var i september i fjor at regjeringen endret på reglene slik at færre ukrainere vil få kollektiv beskyttelse i Norge. Det ble da opp til UDI å vurdere hvilke områder som er trygge nok.

I september var det snakk om seks områder som UDI vurderte som trygge nok.

– Innvandringen til Norge må være kontrollert og bærekraftig og ikke uforholdsmessig større enn i land det er naturlig at vi sammenligner oss med, som de nordiske landene. Regjeringen gjør derfor nye innstramninger, sa justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp).

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også