Joe Biden retter kraftig kritikk mot Metas avgjørelse om å droppe faktasjekking av innlegg på Facebook og Instagram.

– Jeg mener at dette rett og slett er skammelig. Å fortelle sannheten teller, sier Biden i en uttalelse fredag. (NTB-AFP-AP)

Metas avgjørelse er «stikk i strid med alt USA handler om», sier Biden. Men det er neppe så mange amerikanerne som stemte Trump som deler Bidens synspunkt i denne saken.

Selskapet slutter med faktasjekk gjort av utenforstående eksperter. Dette gjelder spesielt rundt spørsmål om innvandring, kjønn og kjønnsidentitet. Målet er mer ytringsfrihet, sier Meta-sjef Mark Zuckerberg.

Frykter ustabilitet

Avgjørelsen har blitt kritisert av nettopp «faktasjekkere», inkludert vår egen Faktisk.no, som beskriver avgjørelsen som «urovekkende».

Det internasjonale nettverket for faktasjekking (IFCN) frykter ødeleggende konsekvenser hvis endringen også blir innført i resten av verden.

– Noen av disse landene er svært sårbare for desinformasjon som nører oppunder politisk ustabilitet, innblanding i valg, gruppevold og også folkemord, skriver IFCN i et åpent brev til Zuckerberg.

Meta mener at også eksperter er partiske, og at dagens system fører til at for mye sensur. I stedet vil Meta innføre det samme systemet som X har, der brukere merker innlegg som villedende.

I første omgang gjelder endringen kun for USA, men Zuckerberg har antydet at lignende løsninger vil videreføres til andre land, også Europa.

Dette skaper reaksjoner i Brussel, og Norges kulturminister Lubna Jaffery er også sterkt kritisk. Hun mener Facebooks avgjørelse vil være skadelig for noe hun beskriver som «ytringsklima».

Jaffery vil ikke akseptere frie ytringer, lover Facebook hard kamp

Også den sosialistiske regjeringen i Brasil reagerer på Metas avgjørelse. Regjeringsadvokat Jorge Messias har gitt Meta en frist på 72 timer til å forklare hvordan faktasjekking praktiseres i Brasil, og hvordan selskapet vil sikre «grunnleggende rettigheter» på sine plattformer.

Messias sa også at det er aktuelt med rettslige skritt mot Meta hvis svaret ikke kommer innen fristen.

Snakket med Macron

President Luiz Inacio Lula da Silva sier endringene i Meta var et viktig tema da han fredag snakket med Frankrikes president Emmanuel Macron på telefonen.

De to ble enige om at ytringsfrihet ikke er det samme som «frihet til å spre løgner, fordommer og ærekrenkelser», ifølge Lula.

Metas avgjørelse om å ha færre restriksjoner på ytringer som handler om kjønn og seksuell identitet  skaper bekymring for et hardere debattklima og flere «hatefulle ytringer».

Fredag bekreftet en talsmann for Meta at de avslutter fokuset på DEI (mangfold, utfallslikhet, inkludering). Inntil nå har DEI hatt betydning for hvilke leverandører Meta har valgt å samarbeide med.

Trump-seieren er bakgrunnen

Meta følger etter en rekke store selskaper som skroter DEI og legger ned sine mangfoldsavdelinger. Flere store banker har trukket seg fra en FN-etablert klimaallianse, og i dag skrev Document at også verdens største kapital­forvalter BlackRock forlater en Net Zero-allianse.

Zuckerberg erkjenner at Donald Trumps valgseier er en av årsakene til endringene, men han hevder at hovedårsaken var en prioritering av ytringsfriheten.

Andre mener at Zuckeberg forsøker å blidgjøre Trump, som i årevis har hatt et horn i siden til Meta og Zuckeberg.

Den påtroppende presidenten har truet med å iverksette tiltak mot selskapet når han er tilbake i Det hvite hus.

MAGA-bevegelsen har lovet å angripe woke og «det grønne skiftet». Allerede før Trump har flyttet inn i Det hvite hus ser det ut til at amerikanske selskaper tar løftet på alvor.

Les også:

2025 kan bli året da woke møter veggen

Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus. Du kan også kjøpe eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.