Steve Jamieson, direktøren for the Royal College of Speech and Language Therapists (RCSLT), en gruppe for språk-terapeuter, ble tvunget til å be om unnskyldning fordi han hadde fulgt Tommy Robinson på X, skriver Free Speech Union. For dem som trodde at wokeismen og kanselleringskulturen avgikk ved døden etter valget av Trump, er dette en påminnelse om at disse strømningene lever i beste velgående.
I det som minner sterkt om en maoistisk «struggle session,» der mennesker ble anklaget for å være klassefiender og ble uthengt offentlig, tvunget til å komme med tilståelser for noe de ofte ikke hadde gjort og i verste fall torturert og drept, måtte Jamieson unnskylde seg etter å ha fulgt Tommy Robinson på X (tidligere Twitter). Jamieson hadde ikke engang ment å trykke på følger-knappen, ifølge Free Speech Union, og ikke hadde han likt noen av innleggene hans. Å følge med på hva en person av samfunnsmessig betydning skriver, er altså ikke akseptabelt, etter reaksjonene fra organisasjonen til Jamieson å dømme.
Kampanjen mot Jamieson startet etter at en liten gruppe av RCSLT-medlemmer som Dr Vishnu Nair, Chloe Nkomo og Warda Farah, en 33 år gammel språk- og tale-terapeut som underviser ved University of Greenwich, startet en kampanje for å få Jamieson sparket fra jobben. Farah uttalte:
«Min umiddelbare reaksjon var sjokk, bekymring og mistro, grunnet Tommy Robinsons veldokumenterte assosiasjoner med ytre-høyre-ideologier. Det var en meget stressende og forferdelig tid for kolleger og venner med opptøyene som skjedde, og avsløringen var sårende.»
Lett trigget
Som kjent blir woke-aktivister lett trigget. Men at disse tre fikk med seg rundt hundre kolleger, er skuffende i en tid da vi stadig får høre at woke er på vei ut. «Mange brune og svarte medlemmer har mistet tilliten til direktøren og føler ikke at han har våre beste interesser i tankene. Han har mislykkes i å opprettholde organisasjonens verdier og skadet organisasjonens rykte,» sa Farah.
Som følge av klagene ble det satt i gang en etterforskning ledet av en advokat, noe som kostet organisasjonen tusener av pund. Styret begrunnet etterforskningen med situasjonens alvor og deres «forpliktelser til inkludering». Konklusjonen av etterforskningen var at det ikke fantes bevis for at Jamieson hadde fulgt Robinson med vilje, ei heller at han hadde blitt hacket.
Jamieson kom på sin side med en uforbeholden unnskyldning:
«Jeg er lei meg for den smerten, angsten, den frykt og det sinne dette har påført medlemmer, kolleger og ansatte. Jeg kan ikke skru klokken tilbake, men jeg har lært av dette og vil at medlemmer, ansatte og RCSLT stakeholders skal vite at jeg erkjenner at jeg har skuffet dere, og jeg er virkelig lei meg.»
Intet heltemodig offer
Man skulle nesten tro at Jamieson hadde begått en kriminell handling når man leser unnskyldningen hans. Det ironiske er at et slikt språk hadde vært mer passsende for dem Robinson i årevis har kritisert: de pakistanske gjengene som har voldtatt og mishandlet unge hvite jenter på det groveste. Ordene kunne også vært brukt av dem som har ignorert og unnskyldt dem – som Keir Starmer, som var sjef for påtalemyndigheten mens gjengene bedrev sin kriminalitet, eller de lokale politienhetene, som lot dem holde på.
Toby Young, generalsekretær i Free Speech Union, kommenterer:
«Ingen skal bli straffet for å følge noen, spesielt ikke en nøkkelperson i en pågående offentlig debatt. Vi kan ikke håpe på å løse noen av våre store problemer om vi ikke kommer oss ut av ekkokamrene og er i dialog med mennesker fra alle sider.»
Jamieson var offeret i historien, men har ikke vært heltemodig. Han ble riktignok jaktet på, men istedenfor å stå opp for ytringsfriheten, lot han mobben vinne, for å redde sitt eget skinn. Han hadde ikke gjort noe galt, men lot aktivistene i hans egen organisasjon få rett i at han var skyldig. Historien er et godt eksempel på at kanselleringskulturen er blitt så innvevd i britisk kultur at slike hendelser knapt får noen oppmerksomhet lenger.
Michael Deacon i Telegraph skriver at selv om Elon Musk har deklarert på X at woke er på vei ut, så er det nok ikke så enkelt. Til tross for at identitetspolitikk og kanselleringskultur er langt fra populært hos den jevne brite, har aktivistene lykkes i å implementere prinsippene dypt i alle store institusjoner i Storbritannia, som BBC, kirken, skoler, helsetjenesten, universiteter og store firmaer. Og fordi de har lykkes så godt, ser vi sjeldnere noe til dem i media, sier Deacon. De trenger rett og slett ikke å rope så høyt lenger – de har fått implementert sine verdier, slik at alt som er anti-woke, eller konservativt eller liberalt, ikke får plass. Deacon skriver:
«Ålreit, så det virker kanskje som om prominente woke-aktivister er litt mindre bråkete enn de pleide å være. Men det er ikke fordi de har tapt. Det er fordi de vant.»
Kjøp «Et konservativt manifest» av Jordan Peterson her!