57 år gamle Johnny Stensøy Jahren står nå frem med sin versjon som siktet for medvirkning da Geir Roald Hodne skjøt og drepte en politimann og skadet en annen natt til 28. desember.

Det er journalist Cornelius Munkvik i Stavanger Aftenblad som har fått Jahren i tale i et intervju som nå går runden i Schibsted-avisene.

Jahren følte seg truet til å være sjåfør for den avdøde drapsmannen Geir Roald Hodne (41). Forsvareren, advokat Hege Veland, har bedt om at klientens status endres til fornærmet i saken.

Grunnen til at Jahren står frem, er ifølge ham selv at det trengs en debatt om psykisk helse. Han forsto raskt at Hodne ikke hadde det bra da han banket på døren noen timer før skuddramaet.

– Det var referanser til Det gamle testamente, han snakket om armeer, overvåkning, forgiftning av drikkevann … Det var mye.

– Skulle hente flere våpen

De to mennene jobbet sammen på en kaffebar for rundt 20 år siden. Jahren hadde ingen problemer med å be kollegaen være barnevakt for ham.

Da Hodne banket på døren om kvelden 27. desember, holdt han en finger mot munnen, som for å si «hysj» og var bevæpnet med en pistol. Jahren hadde ikke sett «G2» på et års tid. Kallenavnet bunner i at det var to med Geir Roald som fornavn i vennekretsen.

Hodne truet ifølge Jahren med å sette fyr på huset der han selv bodde, et hus som eies av faren hans. Men først skulle han hente flere våpen han hadde der. Så skulle han sykle rundt og skyte alle på en «hitliste» som hadde skuffet ham, forteller Jahren.

– I den tilstanden han var, ville jeg ha ham bort fra huset hvor mine to barn var til stede. Jeg forsto at han ikke var seg selv, sier Jahren.

De satte seg derfor i bilen og kjørte.

Blant annet skal Hodne ha sagt til Jahren at han ville gå i dekning på Sørlandet etter drapene han planla, før han skulle sprenge en av kablene over til Danmark.

Skuddet gikk inn fra siden

Politibetjent Markus Botnen (25) ble senere på natten truffet av ett skudd fra Hodnes våpen. Skuddet traff fra siden i venstre overarm og gikk derfra videre inn i overkroppen, skriver Vest politidistrikt i en pressemelding. Den andre politimannen ble skutt i foten. Begge hadde på seg både lettvest og tung vernevest.

– Politiets tunge vernevest har delvis beskyttelse av overarmene. Prosjektilet traff helt i ytterkanten av overarmsbeskyttelsen, slik at det ble hull i ytterstoffet til vernevesten. Akkurat der prosjektilet gikk igjennom ved kantsømmen, er det ikke beskyttelsesmateriale som er designet for å stanse prosjektiler, skriver politiet i pressemeldingen.

Aftenbladet har fått opplyst at over 40 skudd ble avfyrt i skuddvekslingen.

Mens de to tidligere kaffebar-kollegaene kjørte rundt på Jæren, prøvde Jahren å få Hodne ut av psykosen Jahren mener han var i. Før de satte seg i bilen, fikk han tilgang til å ta ut syv skudd fra Hodnes våpen, og sjekket også at det ikke var ammunisjon i kammeret. Han fikk også på et tidspunkt sønnen sin til å ringe politiet.

Da blålysene kunne ses i bakspeilet, sier Jahren at han blinket seg inn på et busstopp.

– Nå blir du med ut for å forhandle ned boten, skal Jahren ha sagt til Hodne, og prøvde å få ham til å tro at de ble stoppet på grunn av for høy fart.

– Prøvde å hjelpe

– Det mest fortvilende er at jeg forsøkte å hjelpe en venn som helt åpenbart var syk. Det var mitt mål. Av nettopp den grunn fikk jeg sønnen min til å kontakte politiet. Hva skulle jeg gjort? Hvor er det hjelp å få? Skulle jeg kjørt en psykisk syk mann med pistol til et legekontor? Skulle jeg kjørt ham til en politistasjon?

57-åringen er ikke i tvil om at filmen fra politidronen vil bekrefte det han har forklart.

Han sier det var Hodne som avfyrte det første skuddet:

– Gang på gang ba jeg ham om å gå ut av bilen sammen med meg. Til slutt sa jeg at nå går i alle fall jeg ut. Han ble sittende.

– Jeg må skyte meg ut av dette, skal Hodne ha sagt da.

Av intervjuet går det ikke frem hvor Hodne fikk ny ammunisjon fra, ettersom de syv skuddene som var i magasinet, allerede var fjernet av Jahren.

Ingen varsellamper tente

Han overlater nå til Spesialenheten å konkludere om hva som faktisk skjedde. Han forteller til Aftenbladet at han har snakket med andre som har hatt kontakt med Hodne det siste året, og ingen av dem har sett noe som har fått varsellampene til å tenne.

– Ingen jeg har snakket med, så dette komme. Flere har sagt at det gikk opp og ned med G2, men er ikke dét normalt her i livet?

Den avdøde pistolskytterens forsvarer, Hans Marius Thorsnæs, sier han tar opplysningene som kommer frem i intervjuet med i den videre vurderingen av om det skal begjæres ytterligere etterforskningsskritt. Han ønsker ikke å utdype nærmere hva han konkret har merket seg.

Hodnes familie representeres av bistandsadvokat Stian Bråstein. Han sier til avisen at det er ufattelig at dette kunne skje.

– Psykisk sykdom er, i mangel av andre forklaringer, kanskje den ene forklaringen som kan få brikkene til å falle på plass, sier Bråstein.

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.