Det grønne skiftet har ført til at mange har gått over til plantebasert mat. Men har du av helsemessige årsaker byttet ut kumelken med plantebasert drikke, bør du tenke deg om, ifølge forskere ved Københavns universitet.
– Det er helt klart et behov for at vi skal spise mer plantebasert, men hvis man vil ha noe ordentlig næring og tror at plantedrikke kan erstatte kumelk, tar man altså feil, sier professor Marianne Nissen Lund fra Institutt for Fødevarevidenskap ved Københavns universitet i en pressemelding.
I studien har forskerne sammenlignet kumelk med seks havredrikker, en soyadrikke, en risdrikke, en mandeldrikke og en blandingsdrikke bestående av soya, ris, mandel og havre.
Det viser seg at plantebasert drikke gjennomgår en hardere varmebehandling enn hva kumelk gjør, skriver Nationen.
– Selv om salget av plantedrikke er økende, er salget av melk fortsatt større. Derfor gir man plantedrikker en hardere varmebehandling enn man i Danmark gir melk, slik at produktene kan holde seg lenger i butikkhyllene. Den behandlingen har imidlertid omkostninger, sier Nissen Lund.
Varmebehandlingen fører til at den ernæringsmessige kvaliteten av proteinene i produktet blir mye dårligere.
– I utgangspunktet er det markant mindre protein i de fleste plantedrikkene enn det er i kumelk. Når proteinet som er i plantedrikkene blir modifisert som følge av varmebehandlingen, forsvinner noen av de essensielle aminosyrene som er så viktige for oss, forklarer professoren.
Forskerne mener undersøkelsen er et eksempel på de problematiske aspektene ved ultrabearbeiding av mat.
– Det grønne skiftet på matområdet bør helst ikke kjennetegnes ved at vi tar noen planteingredienser, ultrabearbeider dem og tror at vi får noe sunt ut av det. Selv om produktene verken er farlige eller usunne, er de ofte ikke noe særlig gode ernæringsmessig, sier Nissen Lund.