Alle er enig om at du ikke kan gjøre en ku eller en hoppe til okse eller hingst, men muligheten for å gjøre en kvinne til mann (og omvendt), er det for tiden mange som tror på.
I august 2024 kom boken «De ontdekking van de geest. Een geschiedenis van de psychiatrie» (Oppdagelsen av sinnet. Psykiatriens historie). Den er skrevet av psykiater Griet De Cuypere, som har vært tilknyttet Senter for sexologi og kjønn ved universitetssykehuset i Gent, Belgia.
Fra skalleboring til moralske dilemmaer
Boken tar for seg psykiatriens historie – fra forhistorisk skalleboring, heksekunst, psykoanalyse og elektrosjokkterapi – helt frem til idag, der behandlingstilbudet knapt dekker efterspørselen, og vi klør oss i hodet over moralske dilemmaer à la abort og eutanasi.
De Cuypere omtaler de første psykiatriske institusjoner som menneskelige dyrehaver.
Kjønnsskifte-eksplosjon
De siste 30 årene av sin karrière arbeidet De Cuypere med mennesker som slet og sliter med sin kjønnsidentitet.
Da hun gikk av med pensjon i 2013, var eksplosjonen i antall jenter som ønsket å skifte kjønn, nettopp antent.
– Medisinen har veldig ofte tatt feil
I innledningen til Griet De Cuyperes bok står det å lese:
– Historien har vist at medisinen ofte, altfor ofte, har tatt feil, men jeg tror og håper at intensjonene i de fleste tilfeller var gode. Når det er sagt, har det vært tilfeller som vi (i eftertid) bare kan beklage.
Lobotomiens terapeutiske verdi
Et slikt beklagelig tilfelle var lobotomi, psykokirurgi, et kirurgisk inngrep der forbindelser i hjernen ble brutt for å bekjempe psykologiske symptomer.
I 1949 fikk den portugisiske nevrologen António Egas Moniz (1874–1955) Nobelprisen i medisin for «sin oppdagelse av lobotomiens terapeutiske verdi ved visse psykoser».
Største feilgrep innen medisinen
Lobotomi ble i starten regnet som et gjennombrudd i behandlingen av psykisk sykdom. I perioden 1940–1960 ble det utført omkring 3000 lobotomier i Norge. Idag regnes behandlingen som et av de største feilgrepene innen moderne medisin.
Griet De Cuypere har kommentert tildelingen av prisen til Moniz:
Pasientene ble zombier
– Det er nesten ufattelig at noen kunne få så mye anerkjennelse for et så brutalt inngrep. Kanskje hadde det å gjøre med det som den gang ble publisert om metoden. De rapporterte om gode resultater – i den forstand at tidligere psykotiske pasienter ble veldig rolige. Men allerede den gang var det klart at en betydelig andel av lobotomipasientene rett og slett ble til «zombier».
Fjernet eggstokkene mot hysteri
Ødeleggende, men velmenende inngrep, spesielt på kvinner, har en lang historie. Tre franske nevrokirurger undersøkte for et tiår siden lobotomi utført i Belgia, Frankrike og Sveits mellom 1935 og 1985, og fant at 84 prosent av pasientene var kvinner.
Også på 1800-tallet gjorde velmenende leger inngrep der kvinner ble ofre. I 1872 utførte den amerikanske legen Robert Battey (1828–1895) første «normale ovariotomi» da han fjernet begge eggstokkene på 30 år gamle Julia Omberg. Hun hadde en rekke fysiske plager knyttet til menstruasjonen.
Ødeleggende, virkningsløs behandling
I tiårene som fulgte ble ovariotomi en alment akseptert prosedyre for en lang rekke ikke-fysiske plager som hysteri og nymfomani.
I 1906 anslo den amerikanske legen Ely Van de Warker (1841–1910) at 150.000 kvinner hadde gjennomgått et slikt inngrep.
For noen år siden undersøkte tre japanske forskere 36 inngrep fra slutten av 1800-tallet som var beskrevet i detalj. Kun i tre tilfeller ble det funnet abnormiteter i eggstokkene.
Kan vi lære av medisinens historie?
En kvinnelig lege skrev nylig ifølge det nederlandske nettstedet Nieuwrechts, til Griet De Cuypere:
– Jeg tror almenheten har en forestilling om at man kan skifte kjønn med hormoner og kirurgi. Veldig lite er kjent om de mange svakhetene ved kjønnskirurgi, smertene og komplikasjonene efter doble mastektomier osv. At du er/blir livslang pasient når du har skiftet kjønn, er også et ukjent faktum. I julen, mens familien åpnet gaver, fortalte min datter at hun tar testosteronbehandling … Jeg er helt knust og kan ikke tenke klart.
Århundrets største medisinske skandale
Før jul fikk De Cuypere en e-post fra en kvinne som var bekymret for medisinsk transisjon som behandlingsmetode for unge jenter med depresjon, traumer, autisme etc. – unge kvinner som har fått det for seg at å bli gutt er en løsning på problemer de opplever å ha:
– Stor ros for alt arbeidet til alle dem som jobber mot det som faktisk er vårt århundres største medisinske skandale, men (så langt er det) få (som) ser det.
Norge på glid
Oslo universitetssykehus fikk i 2024 i oppdrag av Helse Sør-Øst «å utrede hvordan det kan legges til rette for at utprøvende medikamentell behandling av barn og unge med kjønnsinkongruens kan gjennomføres gjennom en klinisk behandlingsstudie. Målet med en klinisk studie er å få økt kunnskap om kjønnsinkongruens, om behandlingen er den beste og om den er sikker».
«Tildelt kjønn ved fødsel»
For barn og unge er det med pubertetsstoppende hormonbehandling mulig å minimere uønsket pubertetsutvikling i retning av «tildelt» kjønn ved fødsel.
– Det er viktig å presisere at behandling både med pubertetsblokkere, testosteron og østrogen fortsatt er tilgjengelig gjennom den Nasjonale behandlingstjenesten for kjønnsinkongruens.
Kjøp
«Usikker vitenskap»
av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok.