Trump frir åpenlyst til Grønland, og selvstyremyndighetene på verdens største øy lar seg beile til. Donald Trump jr. er på vei til Grønland. Det hele har gått i rekordfart, før danske myndigheter har fått summet seg.

Danske myndigheter blir tatt på sengen. Det går damer rundt med MAGA-hatter i Nuuk.

Det tør ha noe å gjøre med at Mette Frederiksen er våpendrager for Ukraina. Ikke noe annet land overgår Danmark i støtte. Mette F. har hatt meget høy sigarføring overfor russerne. Trump har ikke helt vært på hennes radar. Hun har ikke tatt ham på alvor.

Berlingskes politiske kommentator Bent Winther sier regjeringen er tatt på sengen og nå blir nødt til å reagere:

»Besøget ligner en total ydmygelse af den danske regering. Selvom der skulle være tale om ‘et privat besøg’, og Trump ikke er tiltrådt endnu, kan ingen være i tvivl om hensigten,« siger Bent Winther.

»Grønlands udenrigs- og sikkerhedspolitik hører under Danmark. Derfor er det en voldsom provokation som den danske regering ikke kan sidde overhørig,« fortsætter han.

»Statsministeren bliver snart nødt til at tale med store bogstaver. Og det er svært, fordi hun gerne vil bevare et godt forhold til Trump.«

Men er det egentlig opp til København å bestemme grønlendernes fremtid?

Da Trump sist foreslo å kjøpe Grønland, avfeide Frederiksen det som absurd. Men noe har skjedd i mellomtiden. Denne gang grep selvstyremyndighetene den utstrakte hånden. De har åpenbart ikke noe imot å inngå en allianse med USA. Grønland ligger strategisk til, og et mer solid amerikansk nærvær vil også beskytte Europa.

Det sårer dansk selvfølelse, men det er ikke amerikanerne som har beveget grønlenderne. Initiativet kommer fra dem selv.

Kimen til al den diskussion om grønlandsk selvstændighed blev allerede sået, da Donald Trump 23. december for anden gang luftede ideen om amerikansk ejerskab.

Det blev siden et yderligere varmt samtaleemne, da landsstyreformanden Múte B. Egede i sin nytårstale til det grønlandske folk sagde følgende:

»Det er nu blevet tid til at tage det næste skridt for vort land. Ligesom andre lande i verden må vi arbejde for at fjerne de hindringer for samarbejde – som vi kan betegne som kolonitidens lænker – og bevæge os videre.«

Det bor 57.000 mennesker på Grønland, og de mottar fire milliarder i året i subsidier. København skyver slike spørsmål foran seg. I København har man ikke helt sett for seg at grønlenderne kan gjøre alvor av å bryte riksfellesskapet. Men det kan meget vel skje. Trump er utålmodig. En avtale om og med Grønland vil være en utenrikspolitisk triumf.

For en stormakt som USA er fire milliarder småpenger.

Det Aki-Matilda Høegh-Dam for nuværende kan sige er, at hendes parti, Siumut, ønsker statsdannelse, så Grønland får suverænitet over eget land.

Siumut er regjeringsparti. Selvstyreformann Múte B. Egede skulle møtt kong Frederik X på onsdag, men besøket er avlyst. Trump jr. er «i byen», men Egede avviser at det er derfor han avlyser.

Det var i nyttårstalen Egede varslet at det var tid for selvstendighet.

Særligt efter selvstyreformandens nytårstale 1. januar, hvorefter debatten om Grønlands selvstændighed blussede op på ny.

– Det er blevet tid til at tage det næste skridt for vort land, sagde Múte B. Egede.

 

https://www.berlingske.dk/samfund/nu-blander-aki-matilda-hoeegh-dam-sig-i-diskussionen-om-groenlandsk

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.