Brettspillet Den forsvunne diamant fjernes fra barnehager i Åbo, Finland. Årsaken er at spillet består av «institusjonell rasisme».

Spillet ble skapt av finnen Kari Mannerla i 1951, men nå vil varaordføreren i Åbo, Piia Elo (SDP), fjerne disse spillene fra barnehagene i den finske byen Åbo.

SDP er Finlands sosialdemokratiske parti.

Elo vil diskutere saken med utdanningsdirektøren i Åbo denne uken, skriver Ilta-Sanomat.

Spillene samles inn fordi de ønsker å tilby barn i barnehager materiale som samsvarer med «dagens verden», forklarer Elo.

– Vi har ingen grunn til å ha slike versjoner i barnehagene som opprettholder et verdensbilde som vi ikke ønsker å opprettholde.

Figurene i brettspillet vakte oppsikt for noen år siden, etter et studentarrangement med Star of Africa-tema. Geografistudenter ved Helsingfors universitet kledde seg ut som brettspillets bønder, diamanter og banditter.

Det ble hevdet at spillet reproduserte rasistiske og kolonialistiske stereotypier fra kolonitiden i Afrika. Men produsenten understreker at navnene på land i Afrika er endret som følge av at kolonitiden ble historie.

Piia Elo (SDP) mener Den forsvunne diamant fremmer rasisme og utrygghet i finske barnehager. Foto: SDP

Spillet heter på originalspråket Afrikan Tähti, som betyr Afrikas stjerne.

I 2021 ble det laget en minneversjon av spillet for å feire spillets 70-årsjubileum. I jubileumsutgaven ble spillets bandittfigurer byttet ut med pantere.

Elo har fått med seg endringene.

– Det er verdt å diskutere om det er verdt å få de nye versjonene dit tidligere, slik at ingen føler seg utrygge eller utenfor, og slik at vi ikke støtter denne typen institusjonell rasisme. Verden er i endring, og vi bør holde tritt med endringene.

Enkelte foreldre vil nok tenke at barnehagen har viktigere oppgaver å ta tak i for at barna skal ha det så godt som mulig i barnehagen.

Er det noen som har hørt om barn som føler seg utrygge på grunn av dette brettspillet?

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp e-boken her.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.