Det neste halvåret er det Polen som skal styre EU-skuta. Det kan bli røffe farvann å manøvrere i.
Hvor høyt bølgene vil gå når Donald Trump inntar Det hvite hus 20. januar, er det foreløpig ingen som vet sikkert.
Men i månedsvis har EU forberedt seg på en mulig handelskrig og ikke minst hva Trump kommer til å foreta seg når det gjelder Ukraina.
Polen overtok formannskapsklubba 1. januar og lede sitt første ministermøte 20. januar – samme dag som Trump-innsettelsen.
Polen har allerede pekt ut Ukraina-krigen, forsvar og sikkerhet som sine topprioriteter under formannskapet. Mottoet de har valgt, «Sikkerhet, Europa!», er ikke tilfeldig.
Polen, som er EUs femte største medlemsland, er landet som bruker desidert mest på forsvar, mer enn 4 prosent av BNP.
Statsminister og tidligere EU-president Donald Tusk har også lenge vært en aktiv forkjemper for å få EU til å yte mer militær hjelp til Ukraina. Men denne saken kan skape høye bølger.
Tusk vil nemlig stange mot Russland-vennlige Ungarn og Slovakia, som setter foten ned for mer EU-støtte til ukrainerne. Slike vedtak må være enstemmige.
Polen frykter også at Trump vil tvinge Ukraina til å avgi land til Russland, noe som kan styrke Kremls geopolitiske ambisjoner.
Å håndtere slike spørsmål vil kreve nøye kalkulert navigering fra Tusks side, mener analytikere.
Samtidig er det en kjensgjerning at EUs tradisjonelle fransk-tyske lokomotiv har fått motortrøbbel. Politisk turbulens på hjemmebane i både Frankrike og Tyskland har sugd noe av kraften ut av landenes nærvær i Brussel.
Vakuumet har medført at 67 år gamle Tusk allerede har seilt opp som en av EUs mest innflytelsesrike ledere.
Samtidig kan et annet forhold prege Polens formannskap, nemlig landets presidentvalg i mai. For Tusk er det avgjørende å få byttet ut dagens president Andrzej Duda fra Polens største opposisjonsparti Lov og rettferdighet (PiS) med sin egen kandidat Rafal Trzaskowski.
PiS styrte Polen fra 2015 til 2023, og Duda har brukt nærmest enhver anledning til å stikke kjepper i hjulene for Tusk og hans Borgerplattform og hindre gjennomføring av valgløfter som tilgang til abort og likekjønnede ekteskap.
Flere eksperter sier til Politico
at Tusk trolig vil være mer opptatt av hjemlig politikk enn hva som skjer i Brussel.
Det er landet som har formannskapet, som har ansvar for å lose lovforslag gjennom EU-systemet. Men ettersom den nye EU-kommisjonen så vidt er kommet i gang, vil det ta en stund før nye forslag kommer på bordet.
Kommisjonspresident Ursula von der Leyen har imidlertid kommet med løfter om ny politikk som skal innfris innen 100 dager.
Blant disse er en strategi for utslippsfri industri (Clean Industrial Deal), en ny strategi for forsvarsindustrien, en plan for å kutte all russisk gass, tiltak for å få ned strømprisen, samt en ny visjon for landbruket.
Alt dette skal altså legges fram før 10. mars. I tillegg har EU-landene bedt kommisjonen om snarest mulig komme med forslag til et nytt returdirektiv for asylsøkere som har fått avslag.
Framover blir det Polens jobb å ta sakene videre – fram til Danmark overtar formannskapet. Det skjer 1. juli.
(©NTB)