Kringkastingsrådet har mottatt ti klager på NRKs tradisjonsrike «Kvelden før kvelden». Det er like mange som for lillejulaften i 2023. – De fleste klager i år går på innslaget om jomfrufødsel, og så er det et par på musikken, sier spesialrådgiver i Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, til Kampanje. I innslaget om jomfrufødsel sa en biolog at det ikke kunne ha skjedd Maria, selv om bladlus får det til.
Undertegnede så faktisk på det meste av det tradisjonsrike NRK-programmet «Kvelden før kvelden» lillejulaften. Hensikten skulle en tro er å skru opp julestemningen kvelden før julaften, men en kan trygt slå fast at programmet har lite og ingenting med vår kristne julefeiring å gjøre, bortsett fra at det noen ganger stekes ribbe på mer eller mindre tradisjonelt vis.
Avkristnet førjulsprogram
En kan tvert imot si at programmet er avkristnet, ispedd litt kristofobi og hån av vår kristne kulturarv, selv om det meste er lettbeint og ment som underholdning. Men hva skal en si om innslaget om bonden som bæsjer, illustrert ved en liten bæsjefigur, som eksempel på julefeiring rundt om i verden? Er det hyggelig førjulskos?
Vi har ikke lest innholdet i klagene, og Kringkastingsrådets mann viser altså bare til klager på musikken i programmet, uten å spesifisere, og altså til innslaget med jomfrufødsel. Det handlet om at professor i biologi Glenn-Peter Sætre av en eller annen grunn ble spurt om jomfrufødsel var mulig. Altså ikke i et naturprogram, men i det som skal være et festprogram lillejulaften.
Jomfrufødsel er ikke mulig
– Jomfru Maria fødte Jesus på julaften og var jomfru. Er dét mulig? spurte NRK.
– Nei. For vi mennesker formerer oss kjønnet. Og jomfrufødsel finnes ikke hos mennesker eller pattedyr, svarte Sætre, som ikke var opptatt av julebudskapets mysterium: at Gud ble menneske.
– Men andre dyr, da? spurte NRK videre.
– Ja, jomfrufødsel finnes hos noen dyr, blant annet bladlus. Hvis denne mekanismen hadde fungert hos mennesker, ville Jesus vært en jente, svarte biologen, og tømte julebudskapet for innhold, på samme vis som eksperten, som i samme innslag fastslo at Betlehemsstjernen ikke kunne ha vært en stjerne. Så historien om de tre vise menn henger også i en tynn tråd etter årets førjulsprogram i NRK.
Vi har som sagt ikke sett ordlyden i NRK-klagene, men kommentator Espen Ottosen i avisen Dagen skrev ganske umiddelbart etter sending en klage publisert i Dagen:
«Når NRK lager «Kvelden før kvelden» på lille julaften, er målet god stemning. Da ble det et underlig bomskudd å bruke ett minutt på at en biolog avviser jomfrufødselen», skrev Ottosen.
Kvelden før kvelden kontra Festen etter fasten
Når NRK avholder sin storsatsing for å fremme islam i Norge, det vil si Festen etter fasten, som har gått årlig de siste fem årene, handler alt om islam og muslimer, fra a til å. En storstilt feiring av religionen islam og av muslimer, selv om programmet nesten ikke har seere og antallet synker år for år. Også nå sist, i april 2024, selv om det da faktisk var puttet inn en nordmann i ledertrioen. Det hjalp ikke. Festsendingen som feirer det ikke-norske id al-fitr, i etterkant av ramadan, ble bare sett av 148.000 i 2024. Ned fra 302.000 seere det første året, i 2020, til 232.000 i 2021, 192.000 i 2022 og 185.000 i 2023, ifølge en oversikt om de begredelige seertallene i Kampanje.
I Festen etter fasten sørger NRK for at det er muslimer i alle roller, og positiv vinkling på alt om islam, enten det er islamske matoppskrifter, islamsk musikk, islamsk reportasje fra rundt omkring, eller annet islamsk på sendeplanen i alle de dager.
Pakistaner med julemusikk lillejulaften
Omvendt når det gjelder Kvelden før kvelden. Der virker det som om aktører og innslag skal være minst mulig kristne, og altså gjerne litt antikristne. Eller kanskje litt muslimske.
Ousaf Ahmed Virk var en av dem som hadde fått i oppdrag å bidra med musikk i årets førjulsprogram i NRK. 24-åringen er ansatt i et gaming-program i NRK, og er aktiv på sosiale medier. Der er han ikke opptatt av jul, kristendom og norsk kultur, men mer det motsatte. Han er fjerdegenerasjons pakistaner i Norge, og mer norsk enn deg, som han sier, noe utfordrende i et av videoklippene han har lagt ut på Instagram. Der går det mye i tull og tøys, og i å raljere om nordmenn og norske forhold.
Hva om NRK hadde invitert noen som er bittelitt kristne og opptatt av julens innhold når en skal sette stemningen til det som har vært en kristen, norsk høytid i cirka tusen år?