Det er to år siden jeg skrev boken «Et varslet energisjokk, og den grønne pengemølla bak», hvor jeg dokumenterer at overføringskabler var et ønske fra kraftbransjen helt tilbake til Berlin-konferansen i 1930, nettopp for å få opp prisene. Men det ønskede strømkuppet kunne ikke blitt så stort og omfattende uten klimapolitikken. Det var verktøyet som virkelig fjernet alle hindringer og utløste en helt annen type bonanza. Bare se på hva strømtradere i Statkraft tjener:

I fjor tjente fem statlig ansatte Statkraft-tradere 170 millioner kroner til sammen, ifølge Dagens Næringsliv. Én av Statkraft-direktørene i Oslo hadde en inntekt på nær 50 millioner kroner. Eller sånn rundt 137.000 kroner dagen – hvis man jobber hver dag, og det gjør de nok neppe. Det kommer frem av skattelistene for 2023, som var det første året hvor 2022-bonusene kom klart frem.

Det regner penger fra vannkrafta!

Einar Hoffart tjente 48,6 millioner kroner, mens Arne Bård Kolbeinstveit Wist tjente 44 millioner kroner for å gjøre strømprisene så høye som mulig – for det er jo selve poenget med børs og trading, noe Støre ikke ser ut til å forstå. Hoffart og Wist, som driver med «origination», er dermed på 110. og 136. plass over de høyeste inntektene i landet. Nice work if you can get it – men da må du nok kjenne de rette folka.

Ikke overraskende reagerer Rødts representant i energi- og miljøkomiteen, Sofie Marhaug, sterkt på tallene, som egentlig ikke burde overraske noen. Dette var tross alt målet med å gå «all in» på regjeringens klimalag: Det hadde ingenting med klima, miljø eller samfunn å gjøre, og bare noe med grådighet og penger å gjøre. For når traderne tjener så mye – tenk hva Statkraft og staten drar inn av cash – for en vare du ikke kan klare deg uten.

Statkraft kaller det «verdiskapning», men for hvem?

Statkraft beklager naturligvis at bonusene for 2022 ble «altfor høye», og de har har stor forståelse for at dette skaper reaksjoner. Derfor har de endret bonusordningen for Trading & Origination med virkning fra 1. januar 2023, og heller kamuflert pengene på en annen måte. Pressetalsperson Lars Magnus Günther er veldig flink, og han sier kjekt til DN:

– Samtidig er det viktig for Statkraft å ivareta verdiskapingen som skjer på dette området, understreker Günther, og peker på at T&O de siste fem årene har fått et resultat før skatt på 22 milliarder kroner. (…) Disse aktivitetene har med andre ord skapt svært store verdier og gitt gode resultater for Statkraft over tid. Verdiskapingen tilfaller det norske fellesskapet gjennom utbytte og gjennom økt kapasitet til å investere i lønnsomme fornybar-utbygginger.

La meg oversette dette til forståelig norsk, uten offentlig bullshit-dialekt, siden Dagens Næringsliv ikke tar seg bryderiet med informere om det. Det han sier, er:

– Det er viktig for Statkraft å ivareta «verdiskapningen» som består i å melke mest mulig penger ut av norske strømkunder og næringsliv, for så å dytte disse pengene inn i staten. Derfra kan de overføres videre til Støres kompiser i «fornybar»-svindelen,  så alle kan skåle i dyr champis under Arendalsuka. Genialt, Egon!

Å huff og huff, vi er så lei oss

Og det regner ikke bare penger på Statkraft og deres hardt arbeidende tradere i the Boiler Room: I august i år avslørte DN at Statkrafts tyske tradere fikk 900 millioner i bonus for 2022. Da økte man regnskapsposten «andre ytelser» fra 900 millioner til 2,3 milliarder kroner.

Det ble sånn fordi energikrisen skapt av Merkels «Energiewende» i 2010 skapte en unngåelig «uventet sterk inntjening», og dermed «utilsiktet høye bonuser». Dette var angivelig en «kjempevanskelig sak for selskapet» – ikke fordi man svømte i cash, men fordi det ble oppdaget og skrevet om, så publikum fikk greie på galskapen.

Men systemet er beskyttet av Stortinget og regjeringen, og folk husker lite og glemmer fort, så det vanker nok til salt til maten i år også. Bare se på strømregningen din.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.