Er du en av dem som blindt stoler på studier? En ny studie viser nå en gunstig sammenheng mellom inntak av frukt og grønnsaker og depressive symptomer, men kan man egentlig stole på studien?
Forskerne oppdaget at for personer i alderen 45 år og opp er et høyere inntak av frukt og grønnsaker forbundet med færre symptomer på depresjon.
«Resultatene gir enda et argument for å øke inntaket av frukt og grønnsaker», sier hovedforfatter Annabel Matison fra Centre for Healthy Brain Aging ved University of New South Wales i Australia, i en pressemelding.
Studien, som er publisert i Scientific Reports, er utført av australske, amerikanske, svenske og danske forskere. Den danske psykiateren og professoren Poul Videbech forsker på depresjon og er begeistret for studien, skriver forskning.no.
– Vi vet allerede at frukt og grønnsaker er sunt for mye forskjellig, så det er rimelig at det kan motvirke depresjon, mener han.
Men så viser det seg at dette dreier seg om en såkalt observasjonsstudie.
Det betyr at dataene er basert på spørreskjemaer, det vil si deltakernes egne vurderinger av kosthold og depresjonssymptomer.
Folks svar stemmer ikke alltid overens med virkeligheten, og Videbech sier at etter den første gleden over studien, så kommer skepsisen.
For å gjøre en kostholdsstudie skikkelig bra, må man ta med deltakerne ut og handle og være til stede når de spiser, noe som er altfor dyrt og vanskelig.
– Derfor bør man ikke stole blindt på selvrapporterte data. De er svært upålitelige, påpeker professoren.
Han påpeker også at det er en generell svakhet ved observasjonsstudier at de bare kan vise en sammenheng mellom faktorer – i dette tilfellet frukt/grønnsaker og depresjonssymptomer – og ikke fastslå en sikker årsakssammenheng.
Så selv om vi spiser fem om dagen, kan vi ikke være sikre på å unngå depresjon, ifølge professoren.