Systempartiene boikotter opposisjonen selv når de blir størst. Det som skjer i Østerrike kan meget vel gjenta seg i Tyskland etter valget i februar. Folkepartiet ble størst og de tre andre partiene klarer ikke bli enige om å stable et alternativ på bena. Da oppstår parlamentarisk krise. Hvor langt vil partiene dra situasjonen før de snur og tar FPÖ inn i varmen?

Ett ord går igjen for å diskreditere opposisjonen. Ytre høyre er ikke nok. Det har gått inflasjon i begrepet. Men prorussisk er nå det nye.

Det begynte i USA der Hillary Clinton betalte konsulentselskapet Fusion GPS og den britiske eksagenten Christopher Steele for å lage en drittpakke om Trump. De fikk med seg FBI, CIA og Five Eyes-samarbeidet til å frame Trump-medarbeidere. Det krydde av forkledde agenter.

Men det falt fra hverandre og nå er Trump tilbake.

Kanskje det er desperasjon som ligger bak forsøket på å stanse FPÖ? Faller Wien, faller Berlin?

Liberale Neos har trukket seg fra samtalene om å danne trepartiregjering i Østerrike.

Samtalene har trukket ut siden president Alexander Van der Bellen i oktober ga statsminister Karl Nehammer oppdraget med å danne regjering.

Nehammer har forsøkt å danne regjering med sitt ÖVP, sosialdemokratiske SPÖ og liberale Neos.

Både konservative ÖVP og SPÖ har nektet å samarbeide med ytre høyre-partiet FPÖ under partileder Herbert Kickl, som i september vant valget i landet for første gang. De har begrunnet det med bekymring for demokratiet og rettsstaten, i tillegg til FPÖs prorussiske standpunkter.

ÖVP og SPÖ har tidligere styrt Østerrike sammen, men i valget i høst fikk de knappest mulig flertall i nasjonalforsamlingen, med 92 av 183 plasser.

De to partiene forsøkte derfor å få med seg Neos, men partileder Beate Meinl-Reisinger sier fredag at sosialdemokratenes leder Andreas Babler og Van der Bellen er informert om at de ikke vil ta del i videre samtaler.

Hun sier det ikke har vært mulig å gjøre framskritt eller bli enige om «fundamentale reformer». Veien videre er uklar. (NTB)

 

Kjøp «Et konservativt manifest» av Jordan Peterson her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.