En analyse utført av eiendomsselskapet Altus Group viser at det totale antallet puber i regionen har sunket til 38.989. Det inkluderer puber som står tomme og er til leie. Ifølge analysen ble 412 puber revet eller omgjort til andre formål i løpet av året fram til desember.
Mer enn 34 puber månedlig stengte for siste gang, noe som markerer den raskeste nedgangen siden pandemien rammet bransjen hardt i 2021. Totalt har pubsektoren mistet over 2000 puber siden starten av 2020, ifølge nyhetsbyrået PA.
Nedgangen kommer i en tid med stigende kostnader og forsiktig forbruk blant kunder som opplever høyere boliglånsrenter og husleier.
Fra april 2025 vil nye tiltak fra høstens budsjett føre til økte kostnader for mange pubeiere. Alex Probyn i Altus Groups advarer om at mange puber ikke lenger vil være levedyktige på grunn av stigende arbeidsgiveravgifter, høyere minstelønn og redusert skattereduksjon for bedrifter.
– Mange pubeiere frykter at dette kan bli deres siste jul, sier Probyn.
Denne bølgen av pubnedleggelser skyldes også at et skattefritak som ble innført under pandemien, nå oppheves. Fra 2020 til 2022 var pubene fritatt for eiendomsskatt, som normalt koster dem 928 millioner pund årlig. I 2023 økte også avgiftene på vin med 20 prosent. I tillegg kommer flere år med høy inflasjon.
– Dette har påvirket både kundene, som ikke lenger har råd til å gå på pub, og pubene, som har opplevd kraftige økninger i kostnadene for energi og råvarer, sier Victoria Wells til Le Monde. Hun er professor ved University of York og ekspert på bransjen.
Selv om nedleggelsene av puber har akselerert de siste årene, har reduksjonen gått over lang tid. I 1992 var det 62.000 puber i England og Wales. Det betyr at nesten fire av ti puber har forsvunnet på 30 år.
– Pubene sliter med rekruttering. Arbeidstiden er ikke forenlig med et familieliv, og lønnen er lav, sier Victoria Wells.
Før brexit ble ledige stillinger fylt av arbeidere fra Øst- og Sør-Europa, men antallet har falt drastisk ettersom de nå må skaffe seg en kostbar arbeidstillatelse for å ha rett til å oppholde seg i Storbritannia.
Det er ikke uvanlig at puber holder stengt midt i uken på grunn av mangel på ansatte. Det er heller ikke uvanlig å holde kjøkkenet stengt fordi daglig leder ikke klarer å rekruttere en kokk.
En ny emballasjeavgift innføres i april. Den vil kreve at bedrifter som håndterer emballasje, betaler for kostnadene ved innsamling, resirkulering og avfallshåndtering.
Ifølge bransjeorganisasjonen BBPA vil denne avgiften koste bryggeriene ytterligere 138 millioner pund årlig, noe som tilsvarer en økning på rundt 4 pence per 330 ml flaske og 7 pence per 500 ml flaske. Med dagens kurs tilsvarer dette henholdsvis 70 øre og 1 krone på flaskene.
Budsjettet innebærer også en økning i arbeidsgiveravgiften fra 13,8 til 15 prosent fra april, samtidig som terskelen for når arbeidsgivere må begynne å betale denne avgiften, senkes fra 9100 pund til 5000 pund per år. Dette har skapt bekymring i hele serveringsindustrien, der mange frykter at økte kostnader må overføres til kundene.
BBPA-sjef Emma McClarkin oppfordrer regjeringen til å vurdere hvordan disse kostnadene kan fases inn over tid.
– Disse enorme kostnadene setter investeringer og arbeidsplasser i fare. Bedrifter må ta tøffe beslutninger, inkludert å øke prisene for kundene og vurdere lønnsomheten til enkelte ølmerker, sier hun.
Les også eldre sak: