Svalbard er en skattkiste for arkeologer og forskere, fordi permafrosten gjør at graver helt tilbake til 1600-tallet er svært godt bevart.
Men nå er dette i ferd med å forandre seg, skal vi tro ekspertene.
– Vi tror klimaendringene gjør at arkeologiske kulturminner på Svalbard bevares dårligere nå. De råtner rett og slett fortere opp, sier arkeolog og forsker Lise Loktu til NRK.
Forskerne mener at varmere klima er årsaken til at tekstiler forvitrer raskere enn før.
– Det handler om at permafrosten tiner dypere om sommeren. Det er også utvasking fra havet, og bakken sprekker opp. Da får man tilførsel av oksygen og vanninnsigning, og det gjør at den bakterielle nedbrytingen øker, forklarer Loktu.
Klimaforsker Ketil Isaksen ved Meteorologisk institutt bekrefter at temperaturen har økt på Svalbard fra 1980-årene til i dag.
– I gjennomsnitt er temperaturen i dag 4–5 grader varmere enn den var på 1980-tallet over store deler av Svalbard. Aller størst er økningen nord og øst på Svalbard, sier Isaksen.
Han kan videre fortelle at dybden permafrosten nå tiner i, mange steder er flere titalls centimeter dypere enn for 30 år siden.
Det finnes cirka 800 graver på Svalbard fra hvalfangertiden, og forskerne frykter nå at mye av dette materialet rett og slett kan råtne opp på grunn av global oppvarming.