Kina bør dele data slik at vi kan få en bedre forståelse av opprinnelsen til covid-19, sier WHO.
Mange vil nok mene at Verdens helseorganisasjon (WHO) er fem år for sent ute. Under hele pertioden hvor verden var rammet av økonomisk og demokratisk krise på grunn av covid-19, så sto WHO last og brast på side med myndighetene i Beijing.
Nå, fem åretter at pandemien brøt ut, så ser det ut som at WHO forsiktig nærmer seg noe som ligner på et krav om at Kina bidrar til å finne ut hva som egentlig skjedde.
Kina stengte som kjent for innenlandske flygninger, men hadde ingen motforestillinger mot å sende mulig smitte ut av landet. Særlig Italia ble hardt rammet av dette.
Donald Trump ble utskjelt da han innførte innreiseforbud for kinesere, og Nanci Pelosi markerte sin misnøye ved å delta i festligheter i Chinatown i San Francisco.
Litt over to uker senere stengte store deler av Vesten samfunnet, med et hederlig unhntak av Sverige.
Plutselig var det å stenge grensene helt uproblematisk. Selv norske kommuner stengte sine grenser for folk fra andre kommuner.
Men sannheten kommer fram, selv om både Fauci, Faktisk.no og WHO kalte det en konspirasjonsteori da forskere tidlig sa at viruset trolig stammet fra et laboratorium i Wuhan, og slett ikke fra et våtmarked i samme by, fra et dyr som ikke eksisterer i området.
– Vi ber fortsatt Kina om å dele data og tilgang slik at vi kan forstå opprinnelsen til covid-19. Dette er nødvendig både av moralske og vitenskapelige grunner, skriver WHO i en uttalelse mandag.
– Uten åpenhet, deling og samarbeid mellom land kan ikke verden forhindre og forberede seg til framtidige epidemier og pandemier, heter det videre. (NTB-AFP)
WHO tar nå et tilbakeblikk til 31. desember 2019 – dagen da WHOs kontor i Kina plukket opp en pressemelding fra helsemyndighetene i Wuhan der det sto at flere i byen var rammet av en ny type lungebetennelse forårsaket av et virus.
– I ukene, månedene og årene som gikk etter det, formet covid-19 våre liv og vår verden, skriver WHO.
– Når vi markerer denne milepælen, la oss stanse opp og hedre livene som endret seg og som gikk tapt, anerkjenne de som led av covid-19 og «long covid», uttrykke takknemlighet til helsearbeiderne som ofret så mye for å ta vare på oss, forplikte oss til å ta lærdom fra covid-19 slik at vi bygger en sunnere morgendag, står det videre.
I Norge er myndighetenes reaksjoner på den såkalte pandemien hemmeligholdt i seks tiår. I EU har tekstmeldinger fortsvunnet fra flere mobiltelefoner samtidig.
Skandalen rundt covid-19 risikerer å vokse seg større jo mer informasjon som blir allment kjent.