I sin tradisjonelle tale til nasjonen 1. juledag sa kong Charles av Storbritannia at budskapet om Jesu fødsel finner sin gjenklang i alle de store tros­retning­enes tro på Guds kjær­lig­het og barm­hjertighet.

Den britiske monarken har altså antydet at verdens religioner ligner hverandre, og det har utløst kritikk fra kristent hold, melder Christian Today.

Monarkens tale til nasjonen 1. juledag er en årlig juletradisjon som mange husholdninger samles for å høre på den store dagen.

I sin tale i år sa kongen: «Det eksempelet Jesus ga oss, er tidløst og universelt. Det er å gå inn i verden til dem som lider, å gjøre en forskjell i livene deres og på den måten bringe håp der det er fortvilelse.»

«Som den berømte julesangen «Once In Royal David’s City» minner oss om, kom «vår hellige frelser» «ned til jorden fra himmelen», levde blant «de fattige og usle og ringe» og forvandlet livet til dem han møtte, gjennom Guds «forløsende kjærlighet».

«Det er dette som er hjertet i fødsels­historien, og vi kan høre dens rytme i alle de store trosretningers tro på Guds kjærlighet og barmhjertighet i tider med glede og lidelse, og som kaller oss til å bringe lys der det er mørke.»

Den britiske monarken gjentok poenget mot slutten av talen:

«Igjen: Det å lytte er et tilbakevendende tema i fødselshistorien. Maria, Jesu mor, lyttet til engelen som åpenbarte henne en annerledes fremtid full av håp for alle mennesker. Englenes budskap til gjeterne – at det skal være fred på jorden – gir faktisk gjenklang i alle trosretninger og filosofier.»

Underveis sa kong Charles også at «mangfoldet av kultur, etnisitet og tro gir styrke, ikke svakhet», opplyser den kristne britiske avisen.

Kongens budskap strider mot tradisjonell kristen lære, men føyer seg inn i den tilnærmingen mellom religioner, også kalt synkretisme, som noen fremtredende religiøse skikkelser etterstreber i vår tid.

Ikke alle er begeistret, og fra en kristen britisk veldedighets­organisasjon for sårbare og hjemløse barn kommer det kritikk:

Misjonsteolog og grunnlegger av Home for Good, dr. Krish Kandiah, sier at selv om han setter pris på at kongen «viser gjestfrihet overfor mennesker av andre og ingen trosretninger», viser kommentarene hans «en grunnleggende misforståelse av enten kristendommen eller verdensreligionene».

«Tanken om at Gud blir menneske og deretter frivillig dør for å frelse og redde menneskeheten, er unik for kristendommen», sier Kandiah.

«Å hevde at alle trosretninger i bunn og grunn er like, er å komme med en påstand som ikke er underbygget av seriøse studier av religion, og det kan høres like nedlatende ut som å hevde at alle asiater ser like ut.

«Jeg er veien og sannheten og livet», og «ingen kommer til Faderen uten ved meg», sa Jesus, som i sin misjonsbefaling formante til å «gå ut og gjør alle folkeslag til disipler, idet dere døper dem til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn».

Defender of the Faith har i nærmere et halvt årtusen vært en av den britiske monarkens mange titler. Kong Charles’ mangeårige fascinasjon for islam, som rommer konseptet hellig krig, sår hos endel tvil om han lever opp til denne.

 

Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus. Du kan også kjøpe eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.