Etter mer enn 30 år er det kroken på døra for butikken på hjørnet av Ferdens­borg­veien og Rosteds gate i Oslo. Foto: Privat.

I hovedstadens bydeler Grüner­løkka og St. Hans­haugen har venstre­siden ved Rødt, MDG og særlig SV svært mange tilhengere, langt flere enn Arbeider­partiet til sammen. Her er folk gjennom­gående sterkt for innvandring av alle folkeslag og religioner. Bare ikke akkurat der de selv bor. Slik er liv og lære på venstre­siden – hjemme som ute.

Gamle Hammers­borg, som det heter, er delt mellom de nevnte bydelers nedre områder, inn mot sentrum. På en radius av noen få hundre meter har tre nær­butikker, drevet av henholdsvis et ektepar fra Sri Lanka, en mann fra Chile og en pakistaner­familie, lagt ned virksom­heten den senere tid.

«Mister» leiekontrakten

Nå står to nye for tur, bare fire-fem minutters gange fra hverandre, den ene i Fredens­borg­veien, den andre i Møller­gata. Pakistaner­butikken i Fredens­borgv­eien ga ved far og sønn et intervju til Avisa Oslo tidligere i julen, der de fortalte at de nå måtte legge ned etter over 30 års drift.

Folk i nabolaget er glad i den lille daglig­vare­forretning­en, som selger smått med ferske varer, men desto mer holdbare konkreter som alle trenger, samt mineral­vann, øl, røyk, sjokolade, såpe, knekke­brød… ja, you name it. Far og sønn hadde liten lyst til å svare på hvorfor de skulle legge inn årene, men far nevnte på sitt urdu-norsk at han nærmet seg pensjons­alderen.

Nå hadde jeg selv en prat med sønnen et par dager i forveien, en samtale som resulterte i nevnte intervju. Den voksne og godt utdannede unge mannen fortalte meg at det var sameiet som hadde kastet dem ut ved å nekte å forlenge leie­avtalen, angivelig fordi de ønsket en litt mer opp­brushet, fancy type business i lokalene, gjerne fullt oppusset.

– Så dere var ikke fine nok? spurte jeg.

– Nei, det var nettopp det, fikk jeg til svar.

Baguettene forsvinner

Noen stenkast unna, i Møller­gata vis-à-vis Møller­gata skole, har en filippiner «i alle år» drevet stor­kiosk og tippe­sjappe, med innlagt spesiale som alle arbeids­folk i strøket kjøper til lunsj: nystekte, påsmurte baguetter.

Sjappa har gjort det ganske så bra over tid, men fikk for en stund siden beskjed om at leie­kontrakt­en ikke ville bli fornyet. Også dette ble det avis­oppslag av. Argumentasjon­en var den samme: Gårdeier/sameiet ønsket en freshere sjappe i forretnings­etasjen i første.

Fredens bar og kafé i Fredens­borg­veien 17 i Oslo la ned ved juletider i fjor. Foto: Privat.

Når jeg legger til at den lille kafeen «Fredens», midt inne i triangelet for de nevnte ned­leggelse­ne, også ble stengt grunnet vedtak i sameiet m.m. i kjøl­vannet av pandemien, skulle bildet av denne delen av Oslo være rimelig komplett.

Sjappa ble drevet av mor og sønn fra Eritrea. Her, i denne vesle bula, hadde strøkets tørste, eldre befolkning sitt krypinn, som de mistet.

Flere fancy kaffebarer

I et område der langt over tretti prosent rent statistisk stemmer SV, Rødt og MDG, og er gjennom­gående for tilnærmet fri innvandring, ønsker man ikke at pakistanere, sri­lankere, chilenere, eritreere og filippinere skal drive små enkle «over-disk-sjapper» i under­etasjen.

De blir sett på som lett sjuskete detaljister innen monkey business på gulvnivå, eller noe i den retning – ikke vet jeg. I alle fall mister de leie­kontrakt­ene i disse strøkene, en masse. Vi kan bare vente og se hva som kommer inn i stedet. Enda en nitrist, sjelløs kaffebar?

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her! Kjøp e-boken her.

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.