Charlotte Tredgett var glad da hun fikk plass på King’s College i London for å studere filosofi.
Den entusiastiske og svært skoleflinke tenåringen så for seg tankevekkende meningsutvekslinger, intense diskusjoner – ja, til og med opphetede debatter – om tidens mest presserende moralske og etiske spørsmål.
Dette var også nettopp det universitetet hadde lovet henne, skriver The Telegraph. Men virkeligheten var helt annerledes.
– Da undervisningen startet, ble det helt klart at medstudentene ikke ønsket synspunkter som satte spørsmålstegn ved de rådende ideologiene rundt kjønn, religion, kapitalisme eller kolonialisme velkommen, sier studenten fra Colchester.
Et timelangt seminar om kjønnsidentitet i filosofi var et godt eksempel på hvordan studiene har blitt rammet av woke-kjøret.
– Det var det mest stille seminaret jeg noen gang har deltatt på, sier Tredgett, som nå har fylt 20 år.
– Vi hadde lest en akademisk artikkel og skulle snakke om den, men det ble knapt sagt et ord.
Foreleseren stilte rundt 30 spørsmål, men måtte gi opp hver gang etter 30 sekunders stillhet.
– I løpet av hele denne tiden kom det omtrent to kommentarer fra gruppen på rundt 10 studenter, og de var svært nøye formulert – nesten innøvd.
Det var en merkbar selvsensur blant studentene, som ikke våget si hva de egentlig mente, men var nøye på å si det som var politisk korrekt og akseptabelt.
– Det var ikke slik at alle i rommet var «sexrealister» eller kjønnskritiske og redde for å «out’e» seg selv, sier filosofistudenten.
– Det var nok både folk som var kjønnspositive og folk som ikke visste noen av delene, men alle var redde for å formulere seg feil, og for reaksjonen fra medelevene hvis de gjorde det.
Dette er selvsagt det stikk motsatte av hva faget filosofi egentlig bør gå ut på. Det er nok et skrekkelig eksempel på det massive forfallet i akademia.
Journalisten David Atherton mener utdanningsminister Bridget Phillipson i praksis støtter mobberne.
Philosophy student Charlotte Tredgett is at @KingsCollegeLon London. She found many students unwilling to tolerate alternative views on gender, religion, capitalism or colonialism. One student was censured for suggesting they’d of voted for Brexit.
Labour’s Education Secretary… pic.twitter.com/H2rXFEt6vA
— David Atherton (@DaveAtherton20) December 30, 2024
Nå ønsker Labour-regjeringen å videreføre denne ukulturen til alle trinn i den offentlige skolen.
Tredgett fikk også problemer da hun sa hun var skeptisk til EU, og ville ha stemt på Brexit. Dette kunne ikke hennes studiekamerater akseptere.
Andre studenter beskyldte henne for ikke å bry seg om menneskerettighetene og begynte å le, filmet henne på mobilen og sendte opptakene til vennene sine.
Hun ble kalt «en rasistisk jente» og utsatt for ren mobbing fordi hun ikke delte gjeldende meninger om EU.
– Hvis du er uenig i det rådende ideologiske synet, tar du ikke bare feil, du tar moralsk feil og er ond, og det rettferdiggjør nærmest mobbetaktikker.
Utestenging av dem som oppfattes å gå over streken, har blitt den foretrukne straffen på alle britiske studiesteder.
Connie Shaw ble sparket ut av studentforeningen og mistet rollen som radiovert på studentradioen ved Leeds University. Hennes synd var at hun hadde uttrykt seg kritisk til moderne LHBTQ-ideologi.
– Da jeg ble suspendert, ble ansiktet og navnet mitt fjernet fra nettsiden, så det føltes som om jeg ble funnet skyldig før etterforskningen var over! sier Shaw.
Hun vil bare bli gjeninnsatt hvis hun kommer med en skriftlig unnskyldning og gjennomfører «obligatorisk opplæring». Shaws venner forteller at de ble advart mot å bli venner med henne av medstudenter.
Student, @_Connieshaw, was suspended from hosting a student radio show at Leeds University for expressing gender-critical views. pic.twitter.com/IdNTSpJvaP
— GB News (@GBNEWS) December 6, 2024
Kanselleringskulturen kan ha dødelige konsekvenser.
Alexander Rogers gikk tredje året på Oxford University da han tok sitt eget liv etter å ha blitt utstøtt etter at en student uttrykte ubehag over et seksuelt møte med ham. Han var 20 år gammel.
Denne kulturen er selvsagt svært ødeleggende for ytringsfriheten, som så å si ikke eksisterer på britiske universiteter. Enkelte universitetssjefer begynner å innse alvoret i problemet.
Robert Van de Noort, viserektor ved University of Reading, advarte nylig parlamentsmedlemmer om at «rigide ideer og selvsensur» skaper ekkokamre på campus.
Noort får støtte fra forskning, som viser at ytringsfriheten får støtte av stadig færre studenter.
Rundt 38 prosent mente at «universitetene er i ferd med å bli mindre tolerante overfor et bredt spekter av synspunkter» – en andel som steg til 51 prosent blant mannlige studenter – en økning fra under en fjerdedel i 2016.
Hele 80 prosent av akademikere mener ytringsfriheten er svakere i dag enn for ti år siden. Men Labour-regjeringen ser ikke ut til å anse dette som et problem.
Lovforslaget om ytringsfrihet i høyere utdanning – Higher Education (Freedom of Speech) Bill – som ble vedtatt under den forrige regjeringen for å gi beskyttelse på campus, har blitt satt på pause av Labour-regjeringen for å gi den mulighet til å «vurdere alternativer».
Heather McKee er psykologistudent ved University of Glasgow. Hun legger skylden på den «kritiske sosiale rettferdighetsparaplyen» som har lagt seg som et klamt slør over britiske og amerikanske universiteter det siste tiåret.
Her finner vi slike ting som transaktivisme, kritisk raseteori (CRT) og avkoloniseringsagendaen, som forenkler komplekse spørsmål og deler verden inn i «undertrykte» og «undertrykkere».
McKee opplevde å bli frosset ut fullstendig da hun tok opp Cass-rapporten, som var en knusende rapport om praksisen i britisk helsevesen når det gjelder behandling av folk med kjønnsforvirring.
På toppen av dette har jødehatet spredt seg på britiske campus etter terrorangrepet Hamas utførte mot Israel 7. oktober 2023.
McKee er dog en av de britiske studentene som slår tilbake mot woke-mafiaen, akkurat som Tredgett og Shaw. McKee nekter blant annet å akseptere kritisk raseteori, som hevder at alle hvite er født som rasister og at det britiske samfunnet er gjennomsyret av «hvit overlegenhet».
Både McKee og Tredgett er bekymret for konsekvensene av deres standpunkter – både på universitetet senere i karrieren. Men begge føler at kampen er så viktig at de er villige til å ta sjansen.
Dette gir et visst håp om at flere vil følge etter. Kanskje 2025 blir et vendepunkt? Men for Alexander Rogers er det dessverre for sent.
Kjøp «Et konservativt manifest» av Jordan Peterson her!
Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.