I 2013 så Tord Lien på nye utenlandskabler som et viktig virkemiddel for å få høye nok strømpriser til at det blir lønnsomt å bygge ut fornybar energi her i landet.
Dette kan man lese i Teknisk ukeblad 13.10.13.
11 år etter Tord Liens uttalelser skjønner stadig flere at det «grønne» skiftet med fornybar energi vil rasere Norge, på alle områder. Men vet folk flest at denne raseringa sikres juridisk av EØS-avtalen? Ikke så rart, egentlig, at det har gått det norske folk hus fordi, for EØS-avtalens grimme sannhet snakkes det ikke om i media, og slett ikke av våre folkevalgte.
Hvordan kom vi så hit at vannlandet Norge nå sliter, der det kun koster 12–15 øre pr. kWt å produsere strømmen?
Nesten 80 prosent av norske velgere stemte i 2017 på partier som førte våre energilover under EU. Vi sluttet oss til EUs energiunion (energipakke 3), samt EUs energibyrå ACER fra 2018. Det har altså betydning hvem du stemmer på.
Energilovene, ACER og energipakkene er nå innlemmet i EØS-avtalen, og dermed juridisk bindende for Norge. Vår bestemmelsesrett er dermed borte; også vår mulighet til å stille krav. Vi er via EØS-avtalen påkoblet EU-markedet, der høyeste pris alltid gjelder. Derfor er strømprisen skyhøy i vannlandet Norge.
Men det stopper jo ikke der. Modellen for nettleia kommer også fra EU. Overrasket?
Det er altså ikke bare hvor lite eller hvor mye strøm du bruker som får utslag på regningen. Når du bruker strømmen og hvor mye du bruker samtidig, har også effekt på strømregningen din.
I tillegg skyldes store deler av prisøkningen effekttap som nettselskapene må betale for å sende strøm over store avstander. Ved eksport til utlandet går enorme mengder tapt.
Nettleien skal godkjennes av Reguleringsmyndighet for Energi (RME), som i realiteten er ACERs forlengede arm i Norge. RME er gjøkungen i forvaltningen vår.
Etter at Norge innførte EUs energimarkedspakke 3, samt tilsluttet seg EUs energibyrå ACER, måtte loven endres slik at politiske myndigheter mistet all kontroll med RME. Det er kun ACER som kan instruere RME.
Inntektene fra kjøp og salg av kraft via utenlandskablene kalles flaskehalsinntekter. Noen politikere mener at inntekter herfra skal kunne brukes for å sette ned nettleien.
Etter EUs energilovverk, den 3 energipakken, er det lovstridig. Det er altså EØS-reglene som styrer. Hovedregelen fra EU sier at inntektene skal brukes til å vedlikeholde og øke overføringskapasiteten i nettet.
Jo flere kabler som bygges, desto tettere binder vi oss til EU-masten og EUs frie flyt av strøm, der vi importerer de europeiske strømprisene. Vårt konkurransefortrinn – billig strøm – er nå borte. Dét er alvorlig for norske husholdninger og kraftforedlende industri.
Den 14.12.24 kunne en i finansavisen.no lese at investor Øystein Stray Spetalen forbanner kablene og mener de må kuttes. Han mener også at eksporten må forbys over 50 øre.
Beklager, Spetalen og dere andre som tror vi bestemmer dette selv.
Makspris/fastpris strider mot EØS-avtalens frie flyt og like konkurranseregler. Noen nevner at Frankrike bestemmer dette selv. Ja, men så har ikke Frankrike avgitt suverenitet på energiområdet til EU, slik vi har gjort via EØS-avtalen.
Vi kan ikke kutte kablene, ei heller strupe eksporten, for det strider mot våre juridiske forpliktelser via nettopp EØS-avtalen. Det vil gi traktatbrudd med store bøter som det norske folk må betale. På den annen side kan EØS-avtalen sies opp, gjensidig av både Norge og EU.
Det kreves bare folkevalgte som ønsker å gjøre dette.
AMS-målerne gjør det mulig for EU å kutte vår strømtilgang om de trenger strømmen. For om nordmenn ennå ikke har skjønt det, så kommer altså EUs behov for strøm/energi foran behovet til Norges befolkning. En kan nevne at roterende strømutkoblinger allerede har vært forsøkt i Norge, foreløpig på frivillig basis. Det med roterende strømutkoblinger kan man lese om på Stortinget.no.
Det er altså ikke kablene i seg selv som er problemet. Men det holder jo det norske folk i ro om en fokuserer på kablene eller ACER. Imens forsvinner fokus fra der det burde være: oppsigelse av EØS-avtalen, og jeg tør påstå at akkurat dét er målet også.
Strømstøtten har vi kun så lenge EU tillater det, for også den strider mot EØS-avtalen. Pr. nå har EU bevilget oss strømstøtte frem til sommeren 2025. Ja, det er altså EU som bestemmer det, ikke våre folkevalgte, selv om det er slik det presenteres i media. Til informasjon: Strømstøtten tas fra statsbudsjettet og er allerede betalt inn av oss. Så «snille» er altså våre folkevalgte.
En kan i samme slengen nevne at staten skor seg på høye strømpriser sponset av det norske folk. I 2023 hadde stat, kommuner og fylkeskommuner inntekter på svimlende 115 milliarder kroner, mens 24 milliarder ble «tilbakeført» som strømstøtte og andre tiltak. (Energiogklima.no)
Nå er energipakke 4 på vei. Der vil ACER få en enda større rolle, og vi blir pålagt å gjøre minst 70 prosent av eksportkapasiteten vår tilgjengelig for markedet til enhver tid. Noen husker sikkert Ap’s «8 ufravikelige krav». Disse er ikke lenger underlagt norsk lov.
Når våre folkevalgte vedtar energipakke 4, vil det gi energibyrået ACER 100 prosent kontroll over Reguleringsmyndigheten (RME), som Ap nevner i punkt 8 i sine ufravikelige krav.
Folk burde også reflektere over at EU krever minst 70 prosent av vår eksportkapasitet. Trenger EU mer, kan de altså juridisk kreve det på grunn av EØS-avtalen. Begynner folk å skjønne alvoret i dette?
Som om dét ikke er ille nok, viser en rapport fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at nettleien i Norge kan øke med rundt 25 prosent frem mot 2030, med regionale variasjoner. Dyrest i Midt-Norge og på Østlandet. Men jeg tipper at Nord-Norge kommer etter hvis Statnett får det som de vil.
Økningen i nettleien skyldes investeringer på cirka 170 milliarder kroner i strømnettet, som skal sikre elektrifisering, klimakutt og oppgradering av eksisterende infrastruktur. På regjeringen.no sine sider kan en lese at «høye strømpriser har bidratt til et større behov for energieffektiviseringstiltak og en raskere utbygging av fornybar energi». Fossilt brennstoff skal bort, fases ut, og «grønne» tiltak skal inn for å sikre at EU når sitt klimagassmål med minst 55 prosent reduksjon innen 2030.
Dette gjelder også på andre områder enn vår energiforsyning, f.eks. metanhemmere i melka, løsdriftfjøs, rasering av natur med vindindustri, «bærekraftige» hus, og vann og avløp med bl.a renseanlegg i kommuner med flere enn 1000 (tusen) innbyggere. Betalt av det norske folk, selvfølgelig.
Ingen av våre folkevalgte vil innrømme at et grønt skifte vil gi kraftmangel, men det er realiteten om en kobler på fornuften. Vi har ikke kraftunderskudd pr. nå, men vil helt klart få det pga. EØS-avtalens juridiske forpliktelser.
Utenlandske selskaper får etablere batterifabrikker, datalagringssentraler og digitale valutafabrikker som er svært kraftkrevende, og som selvfølgelig vil presse prisen ytterligere opp. At disse kraftkrevende selskapene får ta seg til rette, skyldes EØS-avtalens frie etableringsrett. Slik fremskaffes det et kraftunderskudd i vannlandet Norge.
Kjernekraft fremmes som en «løsning» på et kraftunderskudd vi ikke har, men vil få pga. EØS-avtalen, uten at de som fremmer dette, nevner at også den krafta fyker dit EU krever det. Det blir ikke billigere strøm her.
Utsagnet om at vi har for lite kraft, skyldes at strømmen er lagt ut på børs og blir solgt på det europeiske kraftmarkedet. Prisen på børsmarkedet bestemmes alltid av den som byr høyest.
Med dagens energipolitikk, der våre energilover er ført inn i EØS-avtalen, slik at EU nå eier dem, samt vår tilknytning til ACER, så forsvinner vårt kraftoverskuddet ut av landet via de eksportkablene Spetalen forbanner, til høystbydende i Europa. I stedet for at kraften kan brukes til å skape arbeidsplasser i Norge.
Hensikten med denne markedsliberalistiske politikken er altså å få frigjort mer kraft til salgs på denne privateide kraftbørsen der høyeste pris alltid er målet.
«Jeg skjønner veldig godt at folk reagerer, fordi det er en helt jævlig situasjon», sa energiminister Terje Aasland (Ap) til NTB i desember. Tja, hva skal en si, da ..? Det er en jævlig situasjon fordi våre folkevalgte tjener andre herrer enn det norske folk. Vi har en EØS-avtale som overkjører våre norske avtaler og vårt lovverk, der suverenitet avgis til en fremmed makt, på tross av folkets nei to ganger.
Imens oppfordres altså den norske befolkningen til å fryse i sitt egen hjem, slik at mer kraft blir frigjort for salg.
For dere må huske, kjære godtfolk: Den billigste strømmen er den du ikke bruker, hilsen våre folkevalgte!
Siri Hermo, ihuga EØS-motstander.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.
Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.