Julen er en tid for feiring, samhold og refleksjon, men hva er egentlig kjernen i denne høytiden som har en så dyp forankring i norsk kultur?

For mange er julen synonymt med lys, glede og familie, men under dette ligger en tradisjon som strekker seg tilbake til vår kristne arv.

I en tid hvor sekulariseringen vokser, er det viktigere enn noen gang å anerkjenne og bevare de kristne juletradisjonene som har formet vårt samfunn.

Kristendommens innflytelse på julefeiringen

Kristendommens ankomst til Norge på 900-tallet førte med seg en rekke nye tradisjoner og verdier.

Julehøytiden, som tidligere var en feiring av midtvinteren, ble omformet til en feiring av Kristi fødsel. Dette skiftet markerte ikke bare en religiøs forandring, men også en kulturell forandring.

Mange av de gamle skikkene ble bevart og integrert i den nye kristne konteksten. For eksempel er mange av de norske julesangene og skikkene, som å tenne lys og gi hverandre gaver, dypt forankret i kristen symbolikk.

Verdiene bak tradisjonene

De kristne juletradisjonene bringer med seg verdier som nestekjærlighet, tilgivelse og fellesskap.

I en tid hvor materialisme og stress ofte preger hverdagen, gir julefeiringen oss muligheten til å stoppe opp og reflektere over hva som virkelig betyr noe. Det å samles rundt et festmåltid, gi hverandre gaver og delta i kirkelige tjenester, fremmer en følelse av samhørighet og tilknytning til både familie og fellesskap.

Noen pynter fortsatt juletreet med både norske flagg og engler. Foto: Pexels

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Bevaring av kulturarv

I en tid med globalisering og kulturell homogenisering er det avgjørende å bevare våre tradisjoner.

De kristne juletradisjonene er ikke bare en del av både vår religiøse identitet og vår nasjonale kulturarv. De gir oss en følelse av tilhørighet og identitet i en verden som ofte kan virke fremmed.

Ved å feire julen på en tradisjonell måte, hedrer vi våre forfedres skikker og verdier, som har vært en del av vår historie i århundrer.

Juletradisjoner i et sekulært samfunn

Det er viktig å merke seg at selv i et stadig mer sekulært samfunn, kan de kristne juletradisjonene fortsatt ha en betydningsfull plass.

Mange nordmenn feirer jul uten nødvendigvis å være troende, men de deltar likevel i tradisjoner som har dype røtter i kristen tro.

Dette viser at tradisjoner kan ha en verdifull kulturell betydning uavhengig av den religiøse konteksten.

Når folk samles for å feire jul, skapes det bånd og minner som er verdifulle for hele samfunnet.

Islam

I de senere år har islam bredt om seg også i Norge. Det er slett ikke den eneste nye religionen som har kommet inn til landet via flyktningstrømmen, men den er så i særklasse den mest krevende.

Det er nemlig slik at mange barn av muslimske foreldre ikke får lov til å delta i den tradisjonelle julefeiringen som foregår på skoler. Det har ført til at flere og flere skoler nå helt kutter ut det som har vært vanlig for skolebarn i Norge i århundrer.

Aktiviteter som gang rundt juletreet hvor man synger kristne julesanger, blir blant annet for sterk kost for enkelte muslimer. Det samme gjelder skolegudstjenester, hvor flere skoler i Trondheim blant annet har avlyst disse.

Grunnen er den nye loven. Utdanningsdirektoratet skriver som følger:

«Skolen skal vise respekt for elevenes religion og livssyn. Elever har rett til fritak fra aktiviteter i skolen som oppleves som utøvelse av en annen religion eller livssyn enn sitt eget. Det samme gjelder aktiviteter som på samme grunnlag oppleves støtende eller krenkende. Dette står i opplæringsloven § 14-6. Retten til fritak gjelder også for øving og andre forberedelser til skolegudstjenester og skoleavslutninger. Skolens undervisning og aktiviteter skal ikke være forkynning. Det står i opplæringsloven § 14-5.»

En fremtid med tradisjon

Som vi ser på horisonten av et nytt år, er det essensielt å reflektere over hva julen betyr for oss som samfunn. De kristne juletradisjonene gir oss ikke bare en anledning til å feire, men også en mulighet til å styrke vår kulturelle identitet og våre felles verdier.

I en tid som ofte er preget av endring og usikkerhet, kan vi finne styrke i å holde fast ved våre tradisjoner.

De gir oss ikke bare en forbindelse til fortiden, men også en vei fremover, hvor nestekjærlighet, fellesskap og håp kan blomstre.

La oss derfor fortsette å feire julen med de tradisjonene som har formet oss, og sikre at de forblir en del av vår norske kultur i årene som kommer.

 

Kjøp «Et konservativt manifest» av Jordan Peterson her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.