Under ledelse av sosialdemokraten Kristrun Frostadottir (36) tar Islands nye regjering sikte på å holde en ny folkeavstemning om EU-medlemskap innen 2027.
Frostadottir ble bedt om å danne regjering da Sosialdemokratene ble største parti med drøyt 20 prosents oppslutning i nyvalget 30. november.
De har siden forhandlet med sentrumspartiet Folkets parti og det liberale, proeuropeiske Gjenreisning om å danne en koalisjonsregjering.
Denne uka ble de enige, og lørdag presenterte Islands president Halla Tomasdottir den nye regjeringen.
Utenriksminister blir Thorgerdur Katrin Gunnarsdottir, som leder Gjenreisning – også kjent som Reformpartiet.
Det er første gang i Islands historie at lederne for alle regjeringspartiene er kvinner. Det er også første gang at det lille landet har både en kvinnelig statsminister og en kvinnelig president samtidig, og det er den første islandske regjeringen med flere kvinner enn menn, ifølge kringkasteren Ruv.
36 år gamle Frostadottir er dessuten Islands yngste statsminister noensinne. Hun har sittet i nasjonalforsamlingen Altinget siden 2021.
De tre regjeringspartiene har til sammen 35 av de 63 mandatene på Altinget.
Den nye regjeringen vil prioritere å få bukt med inflasjonen og redusere rentene, og vil også kutte antall departementer for å redusere offentlige administrasjonsutgifter, opplyser Frostadottir lørdag.
Regjeringen har også planer om å legge fram et lovforslag i Altinget om å holde en folkeavstemning om EU-medlemskap. Håpet er at en slik avstemning kan finne sted senest i 2027, ifølge Ruv.
Den nye regjeringen ønsker også å etablere et uavhengig ekspertutvalg som skal vurdere fordeler og ulemper med å beholde den islandske krona, opp mot å innføre euro.
Den nye koalisjonsregjeringen erstatter en brokete koalisjon ledet av konservative Bjarni Benediktsson fra Selvstendighetspartiet, som kom på andreplass i valget.
Nyvalget ble skrevet ut etter at regjeringen brøt sammen som følge av intern uenighet og offentlig misnøye rundt saker som dreier seg om migrasjon, energi og boligpolitikk.
Selvstendighetspartiet, som tradisjonelt har vært det største på Island, er imot EU-medlemskap. Gjenreisning, som altså har utenriksministeren i den nye regjeringen, ble dannet i 2016 av utbrytere fra Selvstendighetspartiet nettopp på grunn av EU-saken.
Island søkte siste gang om medlemskap i EU i 2009, året etter den økonomiske turbulensen som fulgte da flere islandske banker gikk over ende.
Men forhandlingene var ikke forankret i en folkeavstemning, og etter et regjeringsskifte i 2013 ble de lagt på is.