Julepølser, småkaker og medisterkaker er noe alle har lyst på til jul, og butikkenes hyller og kjøledisker bugner av godsaker.
Merkingen av julematen får imidlertid «rikskjemiker» Alexander Harald Sandtorv til å riste på hodet.
Sandtorv har doktorgrad i kjemi og har store, populære kontoer både på TikTok og Instagram hvor han tester påstander og myter om kjemi, helse, vitenskap og miljøet rundt oss.
Han mener produsentene lurer oss når de merker julematen som «tradisjonell», «håndlaget» og «hjemmelaget».
– Men ingenting av dette er hjemmelaget. Det er laget på fabrikker. Da er merkingen helt feil, sier Sandtorv til Nationen.
Kjemikeren reagerer på at julematen er merket på en slik måte at vi faktisk tror at den er hjemmelaget av sunne råvarer på et eller annet kjøkken i et privathus, men slik er ikke virkeligheten.
– Begrepet «hjemmelaget» skal vekke assosiasjon om at noe er laget hjemme. Det skal vekke varme bilder om at mormor eller bestefar har laget maten. Det er en mer appetittlig måte å tenke på maten vår, som gjør at vi kanskje kjøper mer av den, sier Sandtorv.
Produsenter som Orkla Foods, Baxt, Gilde og Brødrene Ringstad unnskylder seg alle med at merkingen er ment som en referanse til smak og kvalitet, ikke til produksjonsmetode.
Det mener den populære kjemikeren blir helt feil.
– De kan jo bare være ærlige, avslutter han.