I en tid preget av medienes makt og ansvar, er det både foruroligende og trist å se hvordan noen av de mest kjente ansiktene i norsk TV har blitt behandlet av sine arbeidsgivere.

Et slående eksempel på dette er Tore Strømøy, en mann som har vært en integrert del av NRK i mange år, men som fikk en så uverdig behandling av statskanalen at det reiser flere spørsmål om mediehusets etikk og menneskelige verdier.

Etter at Vibeke Fürst Haugen ble ansatt som kingkastingssjef i 2022, har ting forverret seg dramatisk, og det på flere hold.

Tore Strømøy har gjennom sin karriere vært kjent for sin genuinitet og evne til å berøre seere med sine dokumentariske programserier. Han har vært en stemme for dem som ofte ikke blir hørt, og har vist en sjelden empati i sin tilnærming til de mest sårbare i samfunnet.

Men til tross for hans bidrag har NRK, som en av Norges største og mest respekterte medieinstitusjoner, ikke vært i stand til å gi ham den respekten og anerkjennelsen han fortjener, men valgte heller å avslutte hans engasjement etter den famøse «Bamsegutt»-saken.

I den saken var det for øvrig ikke Strømøy som hadde siste ord i hva og hvordan ting skulle legges frem. Det var det Fürst Haugen som hadde. Men i stedet for å ta selvkritikk valgte hun heller å kvitte seg med journalisten.

En av dem som sluttet i protest mot behandlingen av Strømøy, var NRK-veteran Kari Sørbø. Hun kom med sterk kritikk av NRK og av hvordan kanalen har utviklet seg til noe som ikke lenger kan aksepteres.

Faksimile fra NRK TV sine nettsider av programmet «Ingen elsker Bamsegutt» med Tore Strømøy.
Foto: Faksimile NRK TV / NTB

Det er ingen hemmelighet at mediebransjen kan være brutal. Ansatte lever under konstant press for å levere innhold som både skal være underholdende og informativt. Likevel bør ikke dette presset gå på bekostning av menneskelige relasjoner og anstendighet.

Når en ansatt som Strømøy opplever en nedverdigende behandling fra sin arbeidsgiver, stiller det spørsmålstegn ved NRKs verdier og ledelsens evne til å ivareta sine ansatte.

I Strømøys tilfelle har vi sett et eksempel på hvordan NRK har håndtert situasjonen med lite omtanke og respekt. Det er et klart brudd på de verdiene som mediehuset selv påberoper seg å stå for.

For en organisasjon som fremhever å være en offentlig tjeneste, er det skuffende å observere hvordan de svikter i sin plikt til å beskytte og støtte sine medarbeidere.

Det er ikke bare Strømøy som opplever dette. Det finnes utallige historier fra NRK hvor ansatte har vært vitne til en kultur preget av frykt og usikkerhet. Dette fører til at mange føler seg tvunget til å gå på akkord med sine verdier og sin integritet, bare for å beholde jobben.

Dette er en uverdig situasjon som i lengden vil skade både medarbeidere og seere, og som allerede har ført til en nedgang i kvaliteten på det innholdet NRK produserer.

NRK burde ta et skritt tilbake og reflektere over hvordan de behandler sine ansatte. Det er ikke nok å være en offentlig kringkaster; de må også være en ansvarlig arbeidsgiver.

Å skape et miljø der ansatte føler seg trygge, verdsatt og respektert, må være en prioritet. Dette gjelder ikke bare for Strømøy, men for alle som jobber i mediehusets rike.

Vi må kreve mer av NRK, ikke bare i form av kvalitetsinnhold, men også når det gjelder de menneskelige aspektene ved medieproduksjon. Tore Strømøy fortjener mer enn bare anerkjennelse for sitt arbeid; han fortjener respekt som menneske.

NRK må ta ansvar for å skape et sunnere arbeidsmiljø, ikke bare for sine ansatte, men for hele det norske samfunnet, som er avhengig av en troverdig og ansvarlig medieinstitusjon.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.