Norge og Storbritannia skal jobbe sammen for å skape flere «grønne jobber» i møte med det grønne skiftet.

Keir Starmer var på besøk i Norge og møtte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). De to ble enige om en ny strategisk partnerskapsavtale.

Avtalen innebærer blant annet at Storbritannia og Norge etablerer et grønt industripartnerskap neste år.

– Dette er en erklæring som egentlig gir fokus på hvordan dette samarbeidet skal utvikles videre, sier Støre til pressen. (NTB-Amalie Vadla)

Det er ikke akkurat et lag av vinnere som skal sørge for suksessen her. Både Støre og Starmer møter motbør på hjemmebane; en Støre-dukke ble f.eks. nylig hengt opp i en gapestokk.

Støre sier det er viktig for sikkerheten vår å knytte seg tett til Storbritannia. Han har dog kanskje en annen oppfatning av hva som skaper sikkerhet for egen befolkning.

– På klima, industri og miljø hjelper det oss også til å nå våre klimamål og til å få nye oppdrag i leverandørindustrien og sikre arbeidsplasser, sier statsministeren.

– Tar oss til neste kapittel

Avtalen ble undertegnet i Øygarden utenfor Bergen. Tilfeldigvis ved Northern Lights-anlegget for fangst og lagring av karbon.

– Det er godt å være her og signere denne avtalen i dag. Den symboliserer våre lands nære forhold og tar det til neste kapittel, sa Storbritannias statsminister Keir Starmer.

Forsvarsområdet nevnes, og historisk har Norge og Storbritannia jobbet tett sammen på dette feltet gjennom mange år. Men nå fokuseres det på energisamarbeidet, som i praksis betyr at vi sender energi til britene, tidligere med olje og gass, og nå med vår vannkraft – eller på politikerspråket: «bærekraftig energi».

Den nye avtalen kommer kort tid etter at norske Equinor og nederlandske og britiske Shell kunngjorde at de slår sammen de britiske olje- og gasseiendelene sine til havs for å danne et nytt selskap.

Den nye avtalen innebærer også at avtalen om forsvarssamarbeid blir fornyet, samt norsk deltakelse i den britisk-ledede hangarskipsgruppen.

«Hangarskipgruppe» høres litt mer imponerende ut enn virkeligheten.

Britene angriper mål i Jemen, men mangler personell i sin marine

Framover skal Norge og Storbritannia jobbe enda tettere sammen om blant annet forsvar, sikkerhet, fredsløsninger, energi og grønn omstilling.

Britene har sammen med Norge vært ivrige tilhengere av at krigen i Ukraina skal fortsette til seieren er overlegen. I Midtøsten ønsker de fred ved at Israel belønner terrorangrep med en tostatsløsning som ingen av de stridende partene vil ha.

Ellers er jo historien om Norges fredsarbeid nokså lite imponerende. Britene har vel heller ikke så mye å skryte av på dette feltet, selv om de selvsagt kan føle seg stolte av sin innsats i verdenskrigene og lenger tilbake i historien (Waterloo, Agincourt).

– Nå styrker vi båndene ytterligere i en krevende tid. Den nye samarbeidsavtalen gir oss retning for å jobbe sammen for våre felles interesser, sier Støre.

USAs nyvalgte president Donald Trump nevnes ikke med ett eneste ord, selv om det i praksis er han som vil avgjøre om Norge og Storbritannia vil kunne føle seg trygge.

Trump vil trolig avslutte USAs engasjement i det grønne skiftet, og har varslet harde tiltak mot fiender av både USA og Israel. Så dette kan det bli interessant å følge fremover.

Man minnes Flåklypa Grand Prix: Time will show.

Kjøp «Et konservativt manifest» av Jordan Peterson her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.