Norges eksportoverskudd var på 74,2 milliarder i november, det høyeste hittil i år. Forklaringen er høyere gasspriser.

– I tråd med vinter og kaldere vær har gassprisene steget videre i november. Dette har bidratt til høyere eksportinntekter, sier seniorrådgiver Jan Olav Rørhus i SSB.

Eksporten går opp, men importen faller. Forklaringen er enkel: Importerte varer blir for dyre med den svake kronekursen.

Eksportinntektene endte på 165,8 milliarder kroner, noe som er en oppgang på 1,9 prosent fra oktober. Samtidig importerte Norge varer til en verdi av 91,6 milliarder kroner, en nedgang på 8,5 prosent fra oktober.

Den lave kronekursen stimulerer norsk eksport, laks, olje og gass, men det er nordmenn som betaler prisen. Her sies det i klartekst at svak kronekurs bidrar til økt konkurransekraft.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 Sør-Norge sier etterspørselen holder seg bra over tid, og overskuddet understøttes i tillegg godt av den svake kronekursen nå.

– Norsk eksport er litt smalt, med stor eksponering mot olje og gass. Men vi er godt posisjonerte for å utnytte mulighetene til å bredde ut. Kronekursen har bidratt til økt konkurransekraft, og vi har omfattende kunnskap og kompetanse innenfor eksportnæringer som olje og gass, sjøtransport, havbruk og produkter fra kraftkrevende industri som vi kan trekke på og videreutvikle, sier han.

Sist uke satte ECB, den europeiske sentralbanken, ned renten igjen. Norge er det eneste landet uten rentenedgang. Samtidig fortsetter Norges Bank å selge norske kroner slik at kursen holder seg lav.

Det er grunn til å tro at alle tre faktorer – høy rente, svak krone og salg av kroner – er bevisste grep for å øke eksporten og statens inntekter, på befolkningens bekostning.

Det samme gjelder strømprisen.

Regjeringen unnet ikke forbrukerne en eneste rentenedgang i år.

Det er forbrukerne som betaler prisen, og dette er en helt bevisst politikk.

Støre møter Keir Starmer i Bergen for å snakke krig, grønt skifte og energi. De to har en del til felles. Bak en glatt fasade skjuler det seg en hensynsløs politikk.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.