Trykkeriet i Ålgård fikk 50.000 kroner høyere strømregning for én dags drift.

Bedriftene skal selvsagt tåle noen uforutsette utgifter, men NHO-topp mener det er så å si umulig å planlegge for å møte de ekstreme strømprissvingningene, skriver Stavanger Aftenblad.

Med over 13 kroner per kilowattime blir det vanskelig for et trykkeri å overleve. Bedriftene får heller ikke strømstøtte, og derfor må vi vanlige folk betale høyere priser for alt, mens stadig flere bedrifter går konkurs.

Adm.dir. Gaute Jacobsen fra Ålgård Offset etterlyser et opprør, og dét er ikke en vanlig tone fra direktører.

– Hadde vi vært franskmenn, ville vi vært ute i gatene nå.

Bedriften har energikostnader som nærmer seg 7 millioner kroner årlig. Dette må betales, enten av høyere priser til kundene eller tapte arbeidsplasser.

Kun halvparten av strømforbruket er i dag flytende. Sandnesposten har også omtalt saken. Her blir direktør Jacobsen sitert på ekte jærsk.

– Me er forbanna på at regjeringa berre sit på gjerdet og ikkje gjer noko. Eg tenkjer med skrekk og gru på når vinteren verkeleg kjem.

– Hadde ikke vi hatt den fastprisavtalen, snakker vi fort om en regning på over 200.000 kroner bare for den ene uken, sier Jakobsen ifølge Aftenbladet.

De kan trøste seg med at det var verre i 2022, da energiregningen havnet på 11,5 millioner kroner.

– Det burde vært et makstak, eller så burde næringslivet fått en egen strømstøtte, fastslår han.

– Er det ikke bare å binde hele forbruket, slik andre bedrifter har gjort?

– Det er ikke mulig å binde hele forbruket, kun opptil 90 prosent. Dette er likevel noe vi vurderer å gjøre nå, selv om det kan slå ut begge veier. For vinteren har ikke kommet ennå, og hva skjer da med 10 minus nede i Europa og lite vind?

Rogaland er Norges absolutt største produsent av energi, men på grunn av kablene er dette regionen som får de høyeste regningene, kombinert med Sørlandet.

Dette skaper skjevheter i konkurranseforholdene.

– De store prisforskjellene innad i Norge gjør jo at bedriftene konkurrerer mot hverandre med helt forskjellige forutsetninger. Det er ikke heldig for norsk næringsliv, ei heller for bedriftene som er så uheldige å være i en av de dyre strømsonene, sier regiondirektør Tone Grindland i NHO Rogaland.

– Stort sett alle bedrifter klarer en dag eller to med ekstraordinære strømpriser. Det som gjør det vanskelig, er at vi går inn i en vinter og ikke aner hvordan strømprisene blir. Blir det langvarig høye strømpriser, vil vi fort se at bedrifter går under. Det er nesten umulig å planlegge for så store svingninger og så høye priser som vi har sett, sier Grindland.

Ålgård Offset nærmer seg høysesong, med trykking av julehefter og tilbudsaviser. Men usikkerheten i bedriften er stor.

– Slik strømprisene er nå, så går det ikke an å beregne hvor mye det koster å lage en trykksak. Det er helt umulig, sier Jakobsen, og legger til:

– Vi har nettopp investert i en ny maskin til 12 millioner som skal være i drift innen januar, så vi får se om vi har råd til å sette strøm på den.

Anders Lie Brenna er redaktør i bransjeavisen Energiwatch. Han er ikke i tvil om hva de åpenbare årsakene til krisen er.

– Det går ikke an å argumentere mot at utenlandskablene har økt strømprisen her til lands. Det er fasiten nå, og det kan vi slå fast med 100 prosent sikkerhet, sier han.

Det var dog en del folk som varslet om dette før den åpenbare katastrofen oppsto.

Les også:

Norsk og tysk kraft kobles sammen, nå kommer strømsjokket

Kjøp «Et konservativt manifest» av Jordan Peterson her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.