Et nytt EU-direktiv vil påføre norske bedrifter nye gigantiske klimaregninger, som igjen vil føre til høyere priser for forbrukerne.
Regjeringen kom for kort tid siden med nyheten om at de er i full sving med å innføre det nye EU-direktivet CBAM. Det er allerede bevilget 50 millioner kroner til å starte arbeidet.
I pressemeldingen fra både finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) kommer det frem at ettersom både NHO og LO vil ha Norge med i ordningen, stiller regjeringen seg positive til innføringen.
Ny klimaskatt på importerte varer
Forkortelsen står for Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). Ut fra dokumentene skulle man tro det var ment å fremstå som gresk. Kort forklart:
EU innfører en ny klimaskatt på importerte varer. Målet er å forhindre at europeiske bedrifter taper i konkurranse med land med lavere klimakrav. Dette skjer ved at det blir pålagt en avgift på varene man kjøper fra utlandet, basert på hvor mye CO2-utslipp som er brukt i produksjonen.
Dette fungerer litt som en toll, slik som Donald Trump har foreslått, men fremfor å fremme nasjonale interesser, brukes den til å øke prisene på importerte varer som har høyere CO2-utslipp i utlandet. Dette må betales av bedrifter i Norge, for deretter å overføres blant annet til forbrukerne.
Norge rammes knallhardt
Ifølge EU-kommisjonen er det nødvendig med en global politikk som løser det globale problemet med klimaendringer. I 2025 vil bedrifter starte med å kartlegge utslippene, før de deretter vil innføre ordningen fullt fra 2026.
Helt siden 2008 har Norge vært en del av EUs kvotemarked. Men det som startet med å koste noen få euro per tonn CO2, er i skrivende stund rundt 70 euro per tonn.
Ifølge EUs prognoser vil prisene økes til nærmere 92,5–110 euro per tonn i 2026 og 2027.
Ordningen vil starte med å gjelde sement, jern, stål, aluminium, gjødsel, strøm, elektrisk utstyr og hydrogen. Dermed vil det dekke omtrent 50 prosent av alle «importerte utslipp», før det til slutt skal gjelde hele importmarkedet.
Norge er blant landene som virkelig vil bli hardt rammet. Norge har omtrent 65,3 millioner tonn CO2-utslipp fra produksjonen vår. Samtidig har vi omtrent 43 millioner tonn CO2-utslipp ved våre importerte varer. Det utgjør 61 prosent av vårt totale klimaavtrykk.
Kan bety 11.625 kroner per person
Utslippene kommer av produksjonen av varer og tjenester som importeres til Norge.
Norge importerer mye. Spesielt når det gjelder byggematerialer, utstyr, maskiner, sement, stål, jern og kjemikalier, for å nevne noe.
Hvis man legger til grunn en kvotepris på 100 euro per tonn, i tråd med prognosene, vil det bety en kvotepris på 4,3 milliarder euro for norsk import.
I norske kroner utgjør det i skrivende stund 49,25 milliarder. Fordelt på alle voksne i Norge, gir det en regning per person på 11.625 kroner.
EU-kommisjonen, regjeringen og andre politiske institusjoner understreker at det er en tidlig fase enda, og at den fulle implementeringen ikke er igangsatt. Dermed er det vanskelig å vite den nøyaktige prisen. Anslaget i denne saken er bare følge av rene logiske kostnadsberegninger basert på anslag på kvotepris, og Norges importutslipp basert på Miljødirektoratets tall.
Dette skriver regjeringen på egne nettsider:
En innføring av CBAM i Norge krever nødvendig tilrettelegging i 2025. Regjeringen går inn for å innlemme CBAM-forordningen i Norge, men det er foreløpig for tidlig å si når en slik ordning kan iverksettes i Norge.
– Det gjenstår fortsatt en rekke avklaringer mellom EFTA-landene og EU, og det er derfor for tidlig å si når forordningen kan iverksettes, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
Regjeringen har gjort grundige vurderinger av de norske interessene knyttet til en innføring av CBAM i Norge. Både næringslivet og arbeidstakerorganisasjonene har vært positive til en slik innføring.
– LO og NHO har vært tydelig på at Norge bør være en del av CBAM. Regjeringen har vurdert saken grundig, og går inn for at CBAM-forordningen innføres i Norge som et frivillig samarbeid. Dette budskapet vil regjeringen nå ta med videre i den løpende dialogen med våre partnere i EØS-samarbeidet, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).
Her kan du lese mer om EØS-notatet som er lagt ut om CBAM-ordningen.
Støtt usensurerte nyheter. Bli abonnent eller Vipps på 13629.
Kjøp «Et konservativt manifest» av Jordan Peterson her!
Årets julegave – «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus.