Den tidligere fotballspilleren Mikheil Kavelasjvili er valgt til Georgias nye president av regjeringspartiet Georgisk drøm. Men den sittende presidenten Salome Zurabisjvili nekter å gå av. Hun anerkjenner ikke valget og har i EU i ryggen. Da oppstår en delikat situasjon. EU vil gjerne være demokratiets forkjemper, men kritikere spør seg om det er når EUs linje vinner frem.

Opposisjonen i Georgia har fått støtte av EU.

Begrunnelsen for å opponere er at Georgisk drøm er kritisk til liberale verdier. Kavelasjvili er kritisk til LHBT-kulturen og dette er nok til å bli stemplet som antivestlig og pro-russisk av vestlige politikere og medier. Det er grunn til å tro at befolkningen i land som Romania, Ungarn og Georgia ikke er enig i den definisjonen. De er mer konservative enn Vest-Europa. Er det nok til å bli stemplet som putinist, spør de.

Hvis ikke Brussel, Paris og Berlin er i stand til å se mer nyansert på tingene kan de risikere et backlash i flere land.

Kavelasjvili vet hva han snakker om. Han var proffspiller for blant annet Manchester City midt på 1990-tallet. Dette er m.a.o. mennesker som har et sammenligningsgrunnlag. De vil rett og slett ikke ha kulturen som fyller vestlige byer.

Helt siden Georgisk drøm kunngjorde valgseier i det omstridte parlamentsvalget i oktober, har Georgia stått i en politisk krise som stadig forverres. Tusenvis av demonstranter, mange av dem unge, har fylt gatene for å protestere mot det de mener er en sterk politisk dreining mot mer samarbeid med Russland og bort fra liberale vestlige verdier.

I forrige måned besluttet regjeringen å sette medlemskapssamtalene med EU på vent til 2028, noe som utløste enda sterkere protester.

Opposisjonen mener at valget på ny nasjonalforsamling ikke var rettferdig og anklager Georgisk drøm for å ha jukset til seg seieren. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.