Luigi Mangione, som drepte United Healthcares administrerende direktør Brian Thompson, refererte til den venstreorienterte filmskaperen Michael Moore i sitt manifest, skriver New York Post.
Mangione mente tilsynelatende at filmskaperen Michael Moore var et godt eksempel på en person som belyste korrupsjonen og grådigheten i helsevesenet i USA.
I manifestet skrev Mangione at han ikke utgir seg for å være den mest kvalifiserte personen til å legge frem hele argumentasjonen, men at mange har belyst korrupsjonen og grådigheten for flere tiår siden – inkludert Michael Moore –, og problemene er fortsatt til stede.
Moores film «Sicko» fra 2007 gikk til angrep på det amerikanske helsevesenet og forsikringsselskapene, og sammenlignet det med helsevesenet i andre vestlige land. Han fokuserte på det offentlige helsevesenet i Canada, Storbritannia, Frankrike og Cuba, der alle folk får medisinsk hjelp når de trenger det.
Filmen ble en suksess for dem som støtter et offentlig helsevesen i USA, men fikk mye kritikk for å presentere «cherrypicked» data, manipulative intervjuer og udokumenterte påstander, og for å gi et feilaktig bilde av landene i Europa og Cuba, som alle har enorme problemer med sine helsevesen som ikke ble skildret i dokumentaren.
Norge kunne hatt verdens beste helsevesen
Som vi alle vet, er ikke helsevesenet i Norge det beste i verden, men det kunne ha vært det hvis det hadde vært godt styrt og politikerne og myndighetene hadde satt folket først. Men på en eller annen måte har Norges ledere klart å lure verden, og forestillingen i dag er at hvis USA hadde hatt et system som det norske, ville alle deres problemer vært løst.
Hvis Luigi Mangione tenkte på Michael Moore som et godt eksempel på en person som belyste de mange problemene det amerikanske helsevesenet står overfor, må han uten tvil ha sett mot Norge som løsningen på sitt eget lands problemer.
For Michael Moore hadde besøkt Norge i forbindelse med «Sicko», men bestemte seg for å slette mange av scenene, fordi han mente at folk i USA aldri ville tro at noe land kunne være så sjenerøst og snilt.
En annen grunn, ifølge Wikipedia, var at det norske helsevesenet, som overvåkes av Helsetilsynet, har mange fordeler som ligner på det franske systemet.
Er Norge en fjern planet langt borte?
Men etter at dokumentaren kom ut, laget Moore et bonusklipp for DVD-versjonen av filmen som viste hans besøk i Norge.
I videoen, som er publisert på YouTube, sier filmskaperen at Frankrike virker litt for godt til å være sant, men «det dere ikke vet, er at da jeg laget denne filmen, besøkte jeg et sted som overgår Frankrike på alle måter». Moore fortsetter:
Det er et sted som er så skummelt at jeg ikke kunne ta det med i denne filmen. Det er et sted hvor levestandarden er en av de høyeste i verden. Frankrike og England gir deg bare seks måneders betalt fødselspermisjon. Her får du et helt år.
Landet kjøper deg en ny bil hvis du har problemer med å bruke offentlig transport, og landets helseforsikring betaler for en to ukers ferie i tropene for å hjelpe deg med plagene dine gjennom de lange vintrene.
Er dette en fjern planet langt borte? spør Moore – og sier videre:
Nei, det er Norge. Norge ligger på førsteplass på FNs Human Development List, noe som betyr at de er rangert som nummer én når det gjelder ting som lese- og skriveferdigheter, utdanning, helsetjenester og inntekt per innbygger.
De er rangert som nummer 2 i verden når det gjelder å ha kvinner i regjering, med Sverige på 1. plass. USA ligger for øvrig på 66. plass.
Og slik fortsetter det. Moore fremstiller Norge som en utopi som ikke eksisterer. Det gjorde det ikke for 17 år siden, og det gjør det i hvert fall ikke i dag.
Hadde Mangione en utopisk visjon om Norges helsevesen?
Så opptatt som Mangione var av det mangelfulle helsesystemet i USA, må han ha kjent til Moores utopiske visjon om Norge. Og han visste sannsynligvis at Bernie Sanders og andre demokrater presset på for den nordiske modellen, som ville bety katastrofe for helsevesenet i USA.
For hvis Norge, med bare 5 millioner innbyggere, ikke klarer å håndtere sitt helsevesen, hvordan skal da USA, med sine 350 millioner innbyggere og et byråkrati som kan måle seg med det norske, klare det?
Propaganda er farlige greier. Millioner av amerikanere, særlig de unge, ser mot de nordiske landene for å finne løsninger på landets problemer. Bernie Sanders, Alexandria Ocasio-Cortez, Michael Moore og andre «sosialister» er en del av de mektige som har en plattform til å fronte en nordisk utopi som ikke eksisterer.
De har god hjelp fra de mektige i Norge også. «Jeg kommer aldri til å betale mer enn 350 dollar i året, sier Norges ambassadør til USA, Anniken Krutnes», til Bernie Sanders. Videoen ble filmet for to år siden.
Bernie Sanders: What’s it like living in Norway.
Bernie Sanders er forbløffet, og det med rette. Men i likhet med Michael Moore tegner Anniken Krutnes et falskt bilde.
Hvis hun skildret virkeligheten, ville hun ha fortalt Sanders om de astronomiske skattene folket må betale, den elendige eldreomsorgen, nordmenn som blir nektet behandling og medisiner som ikke er godkjent, de lave lønningene for helsepersonell, at nesten en million nordmenn har privat helseforsikring, den lange ventetiden, det feilslåtte fastlege-systemet, nedleggelse av lokalsykehus, feilbehandling … og slik fortsetter det.
Etter at Luigi Mangione likviderte Brian Thompson, pågår det nå en stor diskusjon om helsevesenet i USA. Presset for et offentlig helsevesen som de har i Norge og andre land, vil bli sterkere, og vi vil sannsynligvis høre mer propaganda om hvor flott det er.
De skulle bare ha visst.
Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.
Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!