Næringslivet faller ofte for politiske moteretninger, særlig når de fremmes av venstresiden. Nasdaq fikk en velfortjent juridisk reprimande for sitt progressive knefall onsdag.

Fifth Circuit Court of Appeals underkjente Securities and Exchange Commissions godkjenning av børsens mangfoldsmandat (Alliance for Fair Board Recruitment v. SEC), skriver Wall Street Journal på lederplass.

I 2020, da woke dominerte alt, foreslo Nasdaqs administrerende direktør Adena Friedman mangfoldskvoter for styrene i sine børsnoterte selskaper. Minst én av styremedlemmene måtte være kvinne, og en annen måtte tilhøre en rasemessig minoritet eller identifisere seg som «LHBTQ+».

SEC godkjente retningslinjene i 2021. Men woke begynner å bli old news, etter katastrofer som Bud Light og nå nylig Jaguar. Dette blir nok også forsterket av valgseieren til Donald Trump.

Fifth Circuit mener Nasdaq bruker sin kartellmakt på en måte som er i strid med børsloven. Kongressen konkluderte i 1975 med at børser «overlatt til seg selv kunne bruke sin markedsmakt til formål som ikke ville være i samsvar med allmennhetens interesser». SEC kan bare godkjenne børsreglene etter å ha innhentet offentlige kommentarer, dersom de er «i samsvar med kravene i» Exchange Act.

SECs styreformann Gary Gensler hevdet at Nasdaqs mangfoldsmandat ville fremme «rettferdige og rimelige handelsprinsipper», fjerne hindringer for frie markeder og «beskytte investorer og allmennhetens interesser» ved å forbedre selskapenes offentliggjøring av informasjon.

Dette ble avvist av dommer Oldham i Fifth Circuit.

Han sier at Kongressen vedtok børsloven «for å beskytte investorer og den amerikanske økonomien mot spekulativ, manipulerende og uredelig praksis». Nasdaqs regel gjør ikke dette, og den er heller ikke «faktisk ment eller utformet for å adressere» SECs påståtte mål.

«Kongressen ga ikke SEC fullmakt til å pålegge offentliggjøring av noen som helst informasjon», understreker dommeren. «Snarere har den gitt SEC en begrenset myndighet til å tvinge frem grunnleggende bedriftsinformasjon og finansiell informasjon.»

Også Genslers klimaopplysningsregel er under vurdering i Fifth Circuit. Så kanskje blir både mangfoldshysteriet og klimafanatismen rammet av rettsvesenet.

Dommer Oldham frykter at en børs kan bruke en lignende begrunnelse for å pålegge kvoter eller offentliggjøring av «den religiøse tilhørigheten til selskapenes styremedlemmer. Eller hvilken presidentkandidat de stemte på i det siste valget. Eller deres holdning til dagens heteste politiske spørsmål. Eller om de resirkulerer, kjører elbil og tar kollektivtransport.»

Dette er uakseptabelt, ifølge dommeren, og et åpenbart brudd på klassisk amerikansk ytringsfrihet, religionsfrihet og liberty.

Retten slo fast at SECs godkjenning av Nasdaq-regelen er i strid med høyesteretts doktrine om viktige spørsmål, som krever en klar godkjenning fra Kongressen for betydelige administrative tiltak.

Gensler har blitt påført en rekke av juridiske nederlag. Han, Friedman og Nasdaq bør kanskje slutte å be om politiske velsignelser og heller holde seg til å hjelpe amerikanerne med å ta del i den amerikanske kapitalismens goder, avslutter WSJ.

Gensler er allerede i ferd med å forbedre situasjonen. Han avgår som styreformann for SEC i slutten av januar.

Kjøp «Et konservativt manifest» av Jordan Peterson her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.