Nordmenn er så muslimfiendtlige at vi trenger muslimske veivisere og store bevilgninger til tilskuddsordninger for å «bekjempe rasisme og hatefulle ytringer», mener regjeringen.

Fredag la regjeringen frem en ny handlingsplan mot muslimsfiendtlighet for perioden 2025–2030. Selv om handlingsplanen starter med at regjeringen ikke kan definere muslimfiendtlighet, har ikke dét hindret dem i å bekjempe problemet:

«Det finnes heller ingen omforent definisjon av «muslimfiendtlighet», står det på side 13 i handlingsplanen.

– Et sterkt demokrati er bærebjelken i samfunnet vårt. Det blir sterkt når alle, uavhengig av etnisk eller religiøs bakgrunn, er med i fellesskapet vårt. Derfor må vi bekjempe muslimfiendtlighet, sier Støre.

22 prosent er fiendtlige til islam

Ifølge HL-senteret er det 22 prosent av den norske befolkningen som har «fiendtlige holdninger til muslimer og islam». Totalt er det 31 prosent som har «utpregede fordommer mot muslimer». Det hevdes at muslimer utsettes for diskriminering av etniske nordmenn.

– Å bli utsatt for fiendtlighet og fordommer er svært vondt og kan føre til mer polarisering. Regjeringen vil legge til rette for mer og bedre dialog mellom ulike grupper i samfunnet, og på den måten bidra til å bygge ned fordommer og fiendtlighet, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

«Muslimske veivisere»

I den nye handlingsplanen, lansert av regjeringen, kommer det frem flere tiltak. Et av dem er å styrke kompetansen om «rasisme og diskriminering» i samfunnet.

Regjeringen tar ikke bryet med å forklare sammenhengen mellom rasisme og islam, selv om sistnevnte er en religion som innbefatter en rekke ulike etniske grupper.

Det store tiltaket fra regjeringen er «muslimske veivisere». Ved norske skoler og forskningsinstitusjoner skal det opprettes muslimske «veivisere» som gjenspeiler mangfoldet blant muslimer i Norge, guide nordmenn til å bli mindre fiendtlige mot islam.

En veiviser er som kjent noen som guider og viser vei for noen som ikke er stedkjente.

Regjeringen vil etablere en formalisert, muslimsk veiviserordning som skal tilknyttes en opplærings- eller forskningsinstitusjon. Målgruppen er skoleelever og ungdom for øvrig. Veiviserordningen skal gjenspeile mangfoldet i den muslimske befolkningen i Norge, og skal utvikles i dialog med bredden av muslimske trossamfunn og andre relevante aktører. Formålet med ordningen er å spre kunnskap om muslimer som kan bidra til å motvirke stereotypier, fordommer og diskriminering.

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery mener det vil føre til «mer og bedre dialog» mellom ulike grupper i samfunnet.

– Å bli utsatt for fiendtlighet og fordommer er svært vondt og kan føre til mer polarisering. Regjeringen vil legge til rette for mer og bedre dialog mellom ulike grupper i samfunnet, og på den måten bidra til å bygge ned fordommer og fiendtlighet, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

Økte støtteordninger mot rasisme

I tillegg kommer regjeringen med økninger i støtteordninger. Først og fremst skal de styrke tilskuddsordningen «mot rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer», og deretter øke støtten til prosjektet «Stopp hatprat», som gir ungdommer «verktøy og kunnskap» for å stå imot hatprat på nett.

«Desinformasjon»

I tillegg har Støre og Jaffery gjort det klart i denne handlingsplanen hva de mener med «desinformasjon» på internett. De har allerede lansert en strategi for å «styrke motstandskraften mot desinformasjon» som spres på internett og i sosiale medier.

Denne strategien ses i sammenheng med muslimfiendtlighet, og de vil nå lansere en ny strategi for å bruke denne «desinformasjonsstrategien» for å bekjempe det de kaller for «muslimfiendtlighet».

Støre og Jaffery varsler også i handlingsplanen at de skal satse tungt på å «innhente kunnskap om muslimers levekår og livskvalitet».


Støtt usensurerte nyheter. Bli abonnent eller Vipps på 13629. 

Kjøp «Et konservativt manifest» av Jordan Peterson her!

Årets julegave – «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.