Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) oppfordrer syrere som har mulighet til det, til å reise hjem. I første omgang er dette en frivillig oppfordring. I neste omgang kan det bli tvangsreturer. Det siste gjelder neppe de 16.338 syrerne som har fått norsk statsborgerskap de siste ti årene. Til sammen er det nær 39.000 syrere i Norge; de aller fleste har kommet de siste årene.

Ved inngangen av 2024 var det ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) 38.708 innvandrere og barn av innvandrerforeldre med syrisk bakgrunn i Norge. Tallet er ikke medregnet dem som er ankommet i år, og det er heller ikke antallet på 16.338 syrere som allerede er blitt tildelt norsk statsborgerskap, hvorav 9000 bare i 2023.

Oppfordring til å dra hjem

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (31) fra Senterpartiet er blant statsledere og toppolitikere i Europa som nå oppfordrer syrerne til å dra hjem for å gjenoppbygge Syria. I likhet med blant andre Danmarks statsminister, Mette Frederiksen. Ettersom de fleste må antas å ha dratt helt til Norge fordi de påsto seg være forfulgt av Assad-regimet, så har jo det behovet for beskyttelse i så fall falt bort.

Justisminister Mehl oppfordrer derfor nå syrere i Norge som ikke lenger trenger beskyttelse, til å reise hjem og bidra til gjenoppbygging av Syria.

– Vi oppfordrer syrere som vet de ikke lenger trenger beskyttelse, til å reise hjem og bidra til å gjenoppbygge landet. Det er ingen vits i å være i Norge hvis man ikke trenger beskyttelse, sier Emilie Enger Mehl til Dagbladet, og understreker:

– Det er 17 000 syrere med midlertidig opphold i Norge. De skal reise hjem til Syria hvis det er trygt for dem.

– Asylretten handler om å gi beskyttelse fra krig og forfølgelse. Så er det en uavklart situasjon i Syria nå, og det kan være utrygt for noen å reise tilbake, selv om det kan være trygt for mange andre. Det er viktig for Senterpartiet og regjeringen at vi har en streng praksis for opphold og retur. Vi må holde på prinsippet i asylretten, sier 31-åringen til avisen.

Kan bli tvangsreturer

Emilie Enger Mehl sier til Dagbladet at den vennlige oppfordringen vil gå over til tvangsreturer hvis utviklingen i Syria går som alle håper:

– Ingen flyktninger skal være i Norge hvis de ikke har rett på beskyttelse.

Regjeringen tilbyr også støtte til hjemreise og reetablering.

Kan få økonomisk støtte

– Regjeringen stiller opp med flybilletter og det praktiske for hjemreise til de syrerne som ikke lenger trenger beskyttelse. I tillegg gir vi 15.000 kroner i reetableringsstøtte per person, sier Emilie Enger Mehl.

Norge har lenge hatt et program for støtte til repatriering. Noe mange tilsynelatende ikke kan ha visst om, ettersom det synes lite benyttet. Dessuten var syrere opprinnelig holdt utenom dette programmet. De skulle visst helst forbli i Norge, uansett. Fortsatt nå i desember 2024 skriver UD på sine sider at syrere ikke kan få økonomisk bistand for retur til eget land:

Du kan ikke søke om assistert retur til Syria, men du kan søke om assistert retur til et annet land du har oppholdstillatelse i.

Hvis du ønsker å reise tilbake til Syria, kan du ikke søke om assistert retur. Grunnen til at norske myndigheter ikke kan hjelpe deg med dette, er sikkerhetssituasjonen i landet.

Dette ble sannsynligvis skrevet i den tid at Den islamske staten (IS) herjet i landet. Også gruppen som klarte å jage Assad ut av landet, har terrorbakgrunn, men ifølge hovedstrømsmediene i Norge har disse lagt dette bak seg, slik at syrerne i Norge nå har all grunn til å feire at Muhammad al-Jawlani har overtatt landet, selv om han har vært fem år i amerikansk fengsel i Irak som terrorist, og selv om han deretter ble utsending for IS-leder Baghdadi i Syria. Feiringen har blant annet pågått ved Nidarosdomen, som Document skrev om, og det med mye roping om at Allah er størst.

Hatpredikanter fikk innreiseforbud

Det gjenstår å se om Mehl, og andre rundt om, setter makt bak oppfordringen om å «reise hjem». Mehl har faktisk sagt en del fornuftig før, uten at ord ble til spesielt mye handling.

I 2022 fortalte justisminister Emilie Mehl at 19 religiøse forkynnere hadde innreiseforbud i Norge. De fleste, om ikke alle, er muslimer, men norske myndigheter ville ikke opplyse hvem disse 19 hatpredikantene er. I motsetning til de danske, som hadde opprettet sanksjonsliste med 22 navn. Hvorav blant andre ekstremistene Kamal Mohammed El Mekki, som har gjestet Rabita-moskeen i Oslo, og Bilal Philips, som vært gjest hos Islam Net i Oslo, og som støtter selvmordsbombing.

Også Solberg-regjeringen var opptatt av disse hatpredikantene, uten at det førte til noe.

Justisminister Monica Mæland klargjorde vilkårene i en instruks til Utlendingsdirektoratet (UDI) og Politidirektoratet i 2020:

– Vi ser at utlendinger som sprer et hatefullt og ekstremistisk budskap som kan inspirere til vold, i noen tilfeller bør bortvises av hensyn til offentlig orden, sa hun i en pressemelding.

Departementet viste til at personer som utgjør en sikkerhetstrussel, kan utvises «av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser».

– Vi skal ivareta både ytringsfriheten og religionsfriheten. Samtidig må det også understrekes at trossamfunn og andre organisasjoner i Norge har et ansvar for hvem de inviterer til å holde foredrag og delta i arrangementer, påpekte Mæland.

Den to år gamle instruksen står fremdeles ved lag, skrev Vårt Land i 2022:

– Instruksen er særlig ment å gjelde tilfeller hvor utlendinger forsøker å reise til Norge for å spre et hatefullt budskap og av den grunn kan utgjøre en trussel mot offentlig orden, melder Mehl. Men i svarbrevet til Stortinget opplyser hun at UDI ikke har behandlet utvisningssaker på grunnlag av instruksen.

De med avslag plikter å forlate landet

I Stortingets spørretime i november 2022 fastslo justisminister Emilie Mehl at den som har fått avslag på søknad om opphold, og som ikke deretter drar ut av landet, oppholder seg ulovlig i Norge:

– Det er også sånn at en person som får avslag på søknad om opphold, plikter å forlate landet, og dersom man ikke retter seg etter det, men likevel gis oppholdstillatelse etter et visst antall år, vil det på sikt bidra til å undergrave legitimiteten til asylinstituttet og oppmuntre personer til fortsatt ulovlig opphold, sånn som jeg ser det, sa Mehl på et spørsmål fra Rødt om hvorvidt det ikke var for få eldre asylsøkere uten rett på opphold som hadde fått amnesti. Det vil si 24 av 140 søkere uten grunnlag for opphold, på daværende tidspunkt.

Hvor mange Norge utviser, sender hjem, gir betalt retur, eller hvor mange som i det hele tatt ønsker å forlate Norge og NAV, er det heller lite oppmerksomhet om. Imens strømmer titusenvis inn som før. Og får statsborgerskap, slik at det blir umulig å sende dem hjem.

 

Kjøp «Et konservativt manifest» av Jordan Peterson her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.