Leieprisene ventes å stige kraftig neste år på grunn av færre utleieboliger og høy etterspørsel. Allerede har prisene steget betydelig i storbyene.
– Vi blir ikke overrasket hvis en toroms sentralt i Oslo bikker 25.000 kroner i månedsleie i høysesongen, sier administrerende direktør Stian Carlsen i Utleiemegleren ifølge E24.
Utleieboliger har steget og steget i pris siden pandemien, særlig i byene. Aktørene i utleiebransjen tror ikke utviklingen vil snu med det første.
– Den «giftige cocktailen» av økte kostnader for utleiere og økt etterspørsel etter leieboliger gjør at vi forventer et svært trangt leiemarked neste år, sier markedssjef Andreas R. Sæle i Husleie.no.
– Leieprisene kommer, slik vi ser det, til å fortsette å stige også neste år, sier han.
Utviklingen minner om det som skjer i Storbritannia.
Færre som leier ut
Det siste året har leieprisene steget med 7,4 prosent. Siden første halvdel av 2022 har leieprisene økt over 20 prosent.
Samtidig er det stadig færre som eier sekundærboliger, som ofte er utleieboliger. Noe av årsaken er myndighetenes skattepolitikk, samt generell prisstigning og skyhøye strømpriser.
– Det har blitt betydelig mindre lønnsomt å eie sekundærboliger for utleie, noe som har ført til at mange utleiere velger å selge boligene de tidligere leide ut, sier Sæle.
Krever flere studentboliger
Norsk studentorganisasjon (NSO) er bekymret for studenter.
– Nå er vi nødt til å ta i bruk alle krefter for å bygge flere studentboliger, sier leder Kaja Ingdal Hovdenak.
– Vi studenter har behov for gode og trygge hjem som ikke spiser opp hele stipendet vårt. Vi håper nå at økt tilskuddssats og tilsagn til flere studentboliger som SV og regjeringen har blitt enige om, bidrar til flere studentboliger på markedet.
Årets julegave – «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus.
Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.