EU har vedtatt en ny sanksjonspakke mot Russlands skyggeflåte, dvs. skip som frakter russisk olje og gass ut til kundene. Men spørsmålet er hvordan EU kan ramme transporten uten å krenke retten til fri bevegelse på havet.

Det virker som om EU sikter seg inn mot bruk av havner og tjenester som forsikring i første omgang.

Amerikanerne skal ha lagt press på danskene om å borde skip som frakter russisk olje gjennom Øresund, under dekke av miljøhensyn. Men dette er for transparent. Danskene kvier seg nok for å tråkke russerne på tærne.

Ifølge uttalelsen fra Ungarn skal sanksjonspakken begrense aktiviteten til tredjelands fartøyer dersom de opererer på en slik måte at de støtter Russlands handlinger mot Ukraina. Dette retter seg mot Russlands såkalte skyggeflåte – fartøyer som frakter russisk olje og oljeprodukter blir nå hindret i å bruke EU-havner og tjenester fra europeiske selskaper.

Over 24 skip som transporterte russisk olje, ble sanksjonert av EU i juni. Nå blir ytterligere 45 skip som frakter russisk olje og oljeprodukter fra europeiske havner, ilagt straffetiltak.

Russland har lenge blitt anklaget for å ha brukt skip som ikke eies eller er forsikret av vestlige selskaper, for å unngå et vestlig pristak på russisk oljeeksport til land utenfor EU.

I den nye pakken fra EU blir også 50 enkeltpersoner og 30 instanser lagt til på sanksjonslisten.

Både EU og andre verdensmakter har sanksjonert russiske borgere, selskaper og lignende siden Russlands invasjonskrig av Ukraina startet i februar 2022.

Det er ett annet inngripende tiltak Russland kan reagere sterkt på, og det er å konfiskere den store formuen Russland har investert i europeiske finansinstitusjoner. Foreløpig er det snakk om å ta avkastningen og gi det til Ukraina.

Ungarns Viktor Orbán har snakket med Putin på telefon, og det likte Zelenskyj dårlig. Det tillates ikke solospill, selv om det er for å skape fred.
Spørsmålet er hvordan dette oppfattes av Trump-administrasjonen, for Orbán var tidligere i uken hos Trump i Florida. Orban gjør neppe noe fremstøt overfor Kreml uten at det er avklart med Trump. Det er dermed Trump Zelenskyj kritiserer.

– Det var en grundig meningsutveksling om ukrainske saker, heter det i Kremls oppsummering av telefonsamtalen. Videre heter det at Ukraina ifølge Putin har inntatt en «destruktiv» posisjon som utelukker en fredsavtale.

Etter samtalen fikk Orbán kritikk av Zelenskyj.

– Ingen bør fremme sitt eget personlige image på bekostning av det å stå samlet. Det kan ikke skje diskusjoner om krigen som Russland fører mot Ukraina, uten Ukraina, skriver han i et innlegg på X.

Orbán har framstilt seg som en som kan sørge for en slutt på krigen, og samtalen skjedde ifølge Kreml på hans initiativ. Den skjer en dag etter at Ungarns utenriksminister sa at landet vil jobbe videre med sitt «fredsoppdrag» for Ukraina.

Orbán møtte USAs påtroppende president Donald Trump, som har lovet å sikre en fredsavtale raskt etter at han tiltrer i januar, i Florida tidligere denne uka.

– Viktor Orbán uttrykte interesse for å bidra til den felles letingen etter politiske og diplomatiske løsninger på krisen, melder Kreml. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.